Forrás: Blikk

Lambert profi lovasként érkezett a forgatásra, csak a spanyol vívás stílusára kellett megtanítaniNem nehéz elveszni a fóti filmstúdió hatalmas telkén, középkori sikátorokon és angol díszletvároson kell keresztülsétálnia annak, aki meg akarja lesni a forgatást. Érkezésünkkor Christopher Lambert spanyol kolléganőjével állt a kamera előtt, szerepük szerint a legutóbbi gyilkosságot vitatták meg. Legalább tízszer megismételték a jelenetet, de a világsztár csak egyszer mosolyogtatta meg a stábot a segítek, hölgyem, vagy mi a fene a szövegem” elszólással. Két felvétel közben a francia származású színész kedélyesen beszélgetett a magyar munkatársakkal, ropit rágcsált és a Szakács Györgyi műhelyében készült kosztümöt igazgatta.

A Hegylakó nemcsak a mozivásznon tud lovagolni, Lambert gyakorlottan pattant a fehér ló nyergébe. Jól megtanították lovagolni, így csak azt kellett begyakorolnunk vele, hogy a spanyol inkvizíció korában milyen stílusban vívtak” – mondta Unger Béla, a film kaszkadőrszakértője. A világsztárra félelmetesen hasonlító Lezsák Levente civilben filozófus és kultúrantropológus, másfél hónapja azonban hivatalos Lambert-hasonmás is. A színész annyira elégedett volt vele, hogy elkérte a telefonszámát, és megígérte, hogy azonnal szól, ha újabb munka vár rá.

Nyakszorítóból és bitófából jól eleresztették a stábot, a filmstúdió raktárában több százat halmoztak fel. Nagy hasznukat vették a kínzóeszközöknek: Oroszlán Szonját és Gryllus Dorkát rögtön az első napon meggyötörték, de a többiek ruháján is végigcsorgott néhány liter művér. Adrian Rudomin rendező szerint azonban a film nem csak az erőszakról szól. A spanyolországi zsidóüldözések idejében játszódik a történet, csupa jól kidolgozott karakterrel és némi humorral vegyítve” – magyarázta a mexikói származású rendező.

Ritkaság, hogy egy komoly produkcióban a legfontosabb munkákat is magyarok végezzék, a Harag napjában azonban még az operatőr is honfitársunk. Lambert hihetetlenül profi, pontosan tudja, hogyan mutat jól a vásznon. Játszunk a színekkel és a fényekkel, hogy elérjük a történethez illő sötét hatást” – magyarázta Lajos Tamás operatőr. Hogy mi történt a középkori seriffel, az bő egy év múlva derül ki, ekkor mutatják be a thrillert.

Tóth Piroska

Comments are closed.