Forrás: MNO

Nemzeti gyásznappal emlékezett az ország II. János Pál pápára pénteken, a katolikus egyházfő temetése napján. Az Országház előtt ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a Magyar Köztársaság lobogóját, amelyet este hat órakor vontak le. A pápáról a görögkatolikus, a református, az evangelikus egyház és a magyarországi zsidóság is megemlékezett.

Nemzeti gyásznappal emlékezett az ország II. János Pál pápára pénteken, a katolikus egyházfő temetése napján. Az Országház előtt ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a Magyar Köztársaság lobogóját, amelyet este hat órakor vontak le.

A reggeli Kossuth téri megemlékezésen a résztvevők egyperces néma tiszteletadással adóztak II. János Pál pápa emléke előtt, majd a zenekar eljátszotta a pápai himnuszt, és megszólalnak a Szent István-bazilika harangjai.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Holló Andrásra, az Alkotmánybíróság elnökére tetálta a köztársasági lobogó felvonásával összefüggő jogokat és kötelezettségeket. A kormány arra kérte a műsorszolgáltatókat, valamint a szórakozó- és vendéglátóhelyek üzemeltetőit, hogy biztosítsák a gyásznap méltóságát. A nemzeti gyásznap nem munkaszüneti nap, és tanítási szünet sincs.

Számos magyarországi templomban tartottak a nap folyamán gyászmisét és harangoztak II. János Pál pápa emlékére, valamint az iskolákban is megemlékeztek az elhunyt egyházfőről. A két közszolgálati és a két országos kereskedelmi televízió, valamint a Magyar Rádió is egyenes adásban közvetítette II. János Pál pápa gyászszertartását a Vatikánból.

A budavári Mátyás-templomban a temetési szentmise és szertartás alatt kivetítőn lehetett figyelemmel kísérni a római eseményeket. Az ország számos templomában tartanak gyászmisét II. János Pálért – többek közt este a budapesti Szent István-bazilikában. A budai ciszterci Szent Imre-templomban az esti szentmise keretében José Maurício Nunes García a közelmúltban Magyarországon bemutatott Requiem című művét adják elő.

A pápáról a görögkatolikus, a református, az evangelikus egyház és a magyarországi zsidóság is megemlékezett.

Máriapócson egész éjjel virrasztottak a II. János Pál pápáért a görög katolikus hívők. 14 éve ugyanis az egyházfő itt tartotta az egyetlen nem római katolikus szent misét.

Kiss Antal, a Máriapócsi Kegyhely igazgatója elmondta: úgy emlékeznek rá, mint amikor betegeket ölelt magához. Az első, amit elmondhathatnak róla, igazi atya volt.

A Zsidó Hitközségek Szövetsége, az evangelikus és a református egyház is együttérzését fejezte ki és gyászlobogót helyezett ki középületeire.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház vezetője jelezte: a debreceni Nagytemplomban 10 órakor megszólalt a harang, hiszen ez volt az a templom, ahol 1991-ben ökumenikus istentiszteleten vett részt és utána megkoszorúzta a gályarabok emlékművét.

Több más felekezetű egyházi iskolában is, az igazi reformszemilyégnek tartott II. János Pálról beszélgettek a diákokkal.

Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke elmondta: iskoláikban a tanulók számára a pápáról megemlékezést tartottak az igazgatók, osztályfőnökök.

A katolikus egyházfők sorában ő volt az első, aki Auschwitzba és aki és a siratófalhoz is elzarándokolt.

Ez az egész zsidóságnak nagyon nagy élmény volt és nagyon nagyon fontos dolog volt. Reméljük, hogy halála után a gyakorlat, ez az emberszeretet és ez az emberek meg nem különböztetése tovább fog folytatódni.

A Mazsihisz intézményein holnap hajnalig maradnak kint a fekete lobogók.

Comments are closed.