Forrás: Origo

Nyilvánosságra hozták csütörtökön a pápa végrendeletét. E szerint II. János Pál 2000-ben fontolóra vette, hogy lemond tisztségéről. A lengyel származású egyházfő 1982-ben még arra gondolt, hogy hazájában temetteti el magát. Később azonban úgy döntött, hogy végső nyughelyének meghatározását a bíborosi kollégiumra bízza.

II. János Pál öt évvel ezelőtt fontolóra vette lemondását – derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott pápai végrendeletből. A katolikus egyházfő 2000-ben úgy vélte, hogy ez az év megfelelő időpont lesz a nyugalomba vonulásra, mivel abban az évben volt a kereszténység kétezer éves jubileuma, ő maga pedig akkor töltötte be 80. életévét.

A lengyel származású egyházfő 1982-ben még arra gondolt, hogy hazájában temetteti el magát. Később azonban úgy döntött, hogy végső nyughelyének meghatározását a bíborosi kollégiumra bízza.

Végrendeletében a pápa nem hagyott hátra semmilyen személyes vagyontárgyat, és azt kérte, hogy égessék el személyes feljegyzéseit. A testamentumban csupán két, még élő személyről történik említés: a néhai pápa személyi titkáráról, Stanislaw Dziwiszről és Elio Toaff róma főrabbiról. Utóbbi fogadta II. János Pált, amikor 1986-ban a római pápák közül először keresett föl egy zsidó imaházat. A végrendelet összesen 15 gépelt oldalt tesz ki lengyelül.

A vatikáni szóvivő szerint a végrendeletből nem derül ki az a bíboros, akit a pápa még halála előtt kinevezett, de nevét nem tette közzé, hanem a szívébe zárta (“in pectore”). Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szerint nincs “titkos bíboros”.

[origo]

Comments are closed.