Forrás: Híradó

Világszerte II. János Pált tartják az eddigi legnyitottabb gondolkodású katolikus egyházfőnek. Azt valotta, aki előre akar lépni nyitottnak kell lennie más felekezetek felé is. A különböző felekezetek is emlékeztek

Világszerte II. Jánost Pált tartják az eddigi legnyitottabb gondolkodású katolikus egyházfőnek. Azt valotta, aki előre akar lépni nyitottnak kell lennie más felekezetek felé is. A pápáról a görögkatolikus, a református, az evangelikus egyház és a magyarországi zsidóság is megemlékezett.

Máriapócson egész éjjel virrasztottak a II. János Pál pápáért a görög katolikus hívők. 14 éve ugyanis az egyházfő itt tartotta az egyetlen nem római katolikus szent misét.

Kiss Antal, a Máriapócsi Kegyhely igazgatója elmondta: úgy emlékeznek rá, mint amikor betegeket ölelt magához. Az első, amit elmondhathatnak róla, igazi atya volt.

A Zsidó Hitközségek Szövetsége, az evangelikus és a református egyház is együttérzését fejezte ki és gyászlobogót helyezett ki középületeire.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház vezetője jelezte: a debreceni Nagytemplomban 10 órakor megszólalt a harang, hiszen ez volt az a templom, ahol 1991-ben ökumenikus istentiszteleten vett részt és utána megkoszorúzta a gályarabok emlékművét.

Több más felekezetű egyházi iskolában is, az igazi reformszemilyégnek tartott II. János Pálról beszélgettek a diákokkal.

Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke elmondta: iskoláikban a tanulók számára a pápáról megemlékezést tartottak az igazgatók, osztályfőnökök.

A katolikus egyházfők sorában ő volt az első, aki Auschwitzba és aki és a siratófalhoz is elzarándokolt.

Ez az egész zsidóságnak nagyon nagy élmény volt és nagyon nagyon fontos dolog volt. Reméljük, hogy halála után a gyakorlat, ez az emberszeretet és ez az emberek meg nem különböztetése tovább fog folytatódni.

A Mazsihisz intézményein holnap hajnalig maradnak kint a fekete lobogók.

Híradó

Comments are closed.