Forrás: Híradó

Izraeli kutatók a tengeri medúzák és virágállatok csalánsejtjeit tanulmányozva felderítették a veszélyes méreg kilövésének mechanizmusát, és ezek felhasználásával nano-méretű gyógyszerkapszulák elkészítését tervezik. A csalánsejtekből kimosva a méreganyagot, majd az üres „kapszulákat” gyógyszerrel feltöltve közvetlenül a bőrbe fecskendezhetik a hatóanyagot, injekciós tű nélkül. A csalánsejtekben ugyanis olyan nagy nyomás van, amely a szuperszonikus repülőgépek gyorsulásának tízezerszeresével lövi be a bőrbe a mérgezett nyilat, illetve a parányi gyógyszeradagot.

Az izraeli kutatók sikeres kísérleteket végeznek a közvetlenül a bőrre ható, fájdalomcsillapító gyógyszer-kapszulákkal, de a tervek szerint a cukorbetegség és a keringési betegségek kezelésére alkalmas gyógyszerek bejuttatására is alkalmasak lesznek a medúzák csalánsejtjei.

A meleg tengereknél nyaralók életét gyakorta megkeserítik a vízben lebegő medúzák. A szépséges, kocsonyás testű csalánzók érintése bőrgyulladást, heves immunreakciót válthat ki. A medúzák méreganyaga esetenként még halált is okozhat.

Delta

Comments are closed.