Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a ShinBet teljes készültségben várja a hétvégét Jeruzsálemben, mivel zsidó szélsőséges csoportok ezreket szólítottak a Templomhegy mecseteihez.

A rendőrség megerősítette egységeit a Jeruzsálem óvárosában és bejelentették, hogy megtiltották a zsidók számára, hogy vasárnap a Templomhegyre menjenek. Ezzel akarják megakadályozni a zsidó és a palesztin csoportok összecsapását. Ugyanis a hírek nyomán az iszlám mozgalom is felszólította híveit, hogy gyülekezzenek megvédeni a mecseteket és a tervek szerint vasárnap autóbuszokkal tömegesen érkeznének Jeruzsálembe imádkozni.

A telepeseket támogató szélsőségesek azért vették célba az al-Aksza mecsetet és egyes hírek szerint merényletet terveznek ellene, mert úgy vélik, egy ilyen akcióval megakadályozhatnák a nyárra tervezett gázai és észak-ciszjordániai kivonulást.

Az iszlám egyik legszentebb helye, a templomhegyi mecsetek a rómaiak által időszámításunk szerint ’70-ben lerombolt zsidó szentély helyén épültek, és tőlük, mindössze néhány méterre található a Siratófal, ami a Templomhegy egykori nyugati támfala és a zsidók legszentebb helye.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.