Forrás: Híradó

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint addig nem zárul le a kormányfő “arab terroristázós” kijelentésének problémája, amíg Szaúd-Arábia budapesti nagykövete nem tér vissza állomáshelyére

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kattintson ide a nagy felbontású videók megtekintéséhez

..

Németh Zsolt – Élő Norbert szocialista, Nagy Gábor Tamás fideszes és Kelemen András független képviselővel együtt – csütörtökön tekintette meg a Külügyminisztériumban az eset dokumentációját, beleértve a kormányfő szaúd-arábiai trónörököshöz írt levelét.

Németh Zsolt értékelése szerint az említett levél a keleti rokonsági kapcsolatokkal foglalkozik részletesen, de nem találta benne a “bocsánatot kérek” kifejezést.

A képviselő vitába került Élő Norberttel, aki szerint a miniszterelnök kétszer, Budapesten és Düsseldorfban kért bocsánatot, amit a budapesti arab diplomáciai testület, benne a doyen, a libanoni nagykövet elfogadott.

A szocialista képviselő szerint Somogyi Ferenc külügyminisztert arról biztosította szaúdi kollégája, hogy a nagykövet hamarosan visszatér Magyarországra.

Szaúd-Arábia februárban konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy nem hivatalos rendezvényen azt mondta, a magyar futballválogatott a február 2-i szaúdi-magyar barátságos mérkőzésen “halált megvető bátorsággal” küzdött az “arab terroristák” ellen.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a kijelentés után Szaúd-Arábia nem kívánatosnak nyilvánította Szili Katalin házelnök tervezett látogatását, lemondta magyarországi útját a szaúdi kézilabda csapat, illetve a szaúdi számvevőszék vezetője is.

Megjegyezte, hogy Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolaj-kitermeléssel és kőolajkészlettel rendelkező országa és élen jár a terrorizmus elleni küzdelemben is, “az előző nap több al-Kaida terroristával végzett”.

Kelemen András szóba hozta, hogy az Antall-kormány idején, a Külügyminisztérium államtitkáraként az ő feladata volt Magyarország kapcsolata az arab világgal. Mint mondta, sok munkába került a gyanakvás eloszlatása, hogy a régió és Izrael látványosan javuló kapcsolatai esetleg ronthatják a hagyományosan jó viszonyt az arab országokkal.

A képviselő értékelése szerint Gyurcsány Ferenc kijelentése ugyanezt a veszélyt hordozza.

Németh Zsolt tervezi, hogy a külügyi bizottság keretei között a külügyi tárca államtitkárával is megvitatják a kérdést, amelyre csütörtökön nem kerülhetett sor.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.