Forrás: Origo

Távozik Oroszországból a Menatep holding, a megtépázott orosz olajóriás, a Jukosz főrészvényese. A cég Közép-Európába és Izraelbe viszi át az eddig a Jukoszba fektetett körülbelül 30 milliárd dollárt.

A Jukosz fő részvényese, a Menatep befektetési csoport befejezi oroszországi ténykedését – jelentette be a csoport és a Jukosz fő részvényese, Leonyid Nyevzlin. A Menatep tevékenységét és aktíváit – ezek együttes értékét 30 milliárd dollárra becsülik – Izraelbe(ahol Nyevzlin már állampolgárságot kapott) és Kelet-Európába teszi át.

Az üzletember az Interfax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában a térségből a balti államokat, továbbá Csehországot és Ukrajnát nevezte meg, ahol reményei szerint kevesebb az “ismeretlen tényező” és az üzletvitel simább.

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt vezetője közvetlenül még 9,5 százalékot birtokol a Menatep-ben, emellett 50 százalék felett közvetlen ellenőrzéssel rendelkezik. A bebörtönzött orosz oligarcha decemberben ruházta át 59,5 százalékos részesedését a YUKOS olajcéget ellenőrző Menatep csoportban barátjára és részvényestársára, Leonyid Nyevzlinre. A Menatep Jukosz részesedése ez idő szerint 61 százalékos.

(MTI)

Comments are closed.