Forrás: MA

Ezernyolcszáz magyar vesz részt május 5-én a lengyelországi auschwitzi haláltáborban rendezendő Élet menetén – jelentették be a szervezők Budapesten.

2005.04.06 07:25 NOL

A második világháború befejezése és a holokauszt hatvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen túlélők, utódjaik, zsidók és romák, diákok, valamint több politikus, olimpikon és művész is részt vesz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök halad majd a magyar csoport élén – közölte a Budapesti Zsidó Hitközségben rendezett tájékoztatón az egyik szervező, Verő Tamás rabbi. Elmondta, hogy ezren május 2-án indulnak a lengyelországi helyszínre. Egy másik csoport pedig az emlékező menet előtt egy nappal. Az Élet menete olyan nemzetközi vállalkozás – hangsúlyozta -, amely elsősorban a nevelést, a fiatalok és a túlélők együttes demonstrációját szolgálja. A menettel az antiszemitizmus, mindenfajta rasszizmus és megkülönböztetés ellen tiltakoznak – mondta a rabbi. Az idén 18 ezren teszik meg együtt az auschwitzi ‘régi tábortól’ vezető utat Birkenauig, ahová annak idején a Magyarországról érkező halálszerelvények is befutottak.

A különböző magyar csoportok között nagy számban lesznek középiskolások is. Ők is részt vesznek azon a megemlékezésen, ahol a miniszterelnök beszédet mond, s hat mécsest gyújtanak a hatszázezer elpusztított magyar zsidó, a hatmillió zsidó és minden áldozat emlékére. A magyarok csoportja lesz az idén a harmadik legnépesebb az amerikaiak és a franciák után – tudtuk meg. A szervezők hangsúlyozták, hogy a kezdeményezéshez a legkülönbözőbb csoportok csatlakoztak. Eddig is több ismert személyiség jelentkezett. A miniszterelnökön és feleségén kívül Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, több kormánytag, ismert művészek, sportolók is jelezték részvételi szándékukat.

Comments are closed.