Forrás: Világgazdaság

Pénz és tőkepiac

Csúcson a csúcsforgalmú Mol

[2005-04-06]

Európában tegnap már optimistább hangulat uralkodott a főbb részvénypiacokon, így a részvényindexek is emelkedtek. A Swiss Life árfolyama azután szökött fel, hogy a biztosító kiadta 2004-es eredményeit, eszerint ugyanis a 2002-es hatalmas veszteség után ismét nyereség keletkezett a szabályozói változásoknak és a bővülő eladásoknak köszönhetően. A legjelentősebb árfolyammozgás az italgyártók részvényeit jellemezte. A világ második legnagyobb likőrgyártója, az Allied Domecq kurzusa az egekbe szökött, miután kiderült, hogy a Pernod Ricard és a Fortune Brand is megvenné a céget.

A budapesti börzén elsősorban a Molnak köszönhetően erősödött az irányadó részvényindex. A BUX értéke 1,09 százalékkal, 17 516,63 pontra emelkedett a nap végére, 27 milliárd forintos forgalom mellett. A hatalmas, 14,6 milliárd forintos forgalmat generáló olajipari részvény árfolyama a hét eleje óta meredeken emelkedett, tegnap 1,9-del, 16 800 forintra drágult, amely új történelmi záró csúcsot is jelent egyben. Elemzők az olajtársaság papírjainak szárnyalását a közelmúlt gyengülésének korrekciójával, az emelkedő olajárral, illetve a táguló finomítói árréssel magyarázták. A vezető részvények közül ennek ellenére a Richter nyújtotta a legjobb teljesítményt. A gyógyszeripari részvény 4,3 százalékkal, 26 300 forintra drágult, amelyben vélhetően közrejátszottak az izraeli Tevával bevezetett új, csontritkulás elleni gyógyszerrel kapcsolatos várakozások is. Az OTP a nap végére pozitívba lendült, a 6524 forintos záróár 0,2-es erősödést jelent. A Matávnak nem sikerült ugyanez a bravúr, papírjai 0,9 százalékos csökkenéssel, 882 forinton zártak.

Amerikában az olajár visszaesésének köszönhetően erősödést mutattak a főbb részvényindexek. A nap egyik legnagyobb nyertese a profitfigyelmeztetést kiadó Pfizer volt, a világ legnagyobb gyógyszergyára ugyanis bejelentette: 2008-ig négymilliárd dollárral csökkenhetnek költségei, szemben az elemzők 2-3 milliárd dolláros várakozásával. Erősödött a Google is, miután a Lehman Brothers elemzője felminősítette az internetes céget.

Comments are closed.