Forrás: Híradó

A párt azt akarja, hogy a személyi igazolványokban ismét tüntessék fel az állampolgárok etnikai hovatartozását

Ukrajnai zsidó szervezetek aggodalmukat fejezték ki egy antiszemita nézeteket hangoztató párt megalapítása miatt. Az ukrán igazságügy-minisztérium a múlt héten jegyezte be az Ukrajnai Konzervatív Pártot, amely nyíltan hangoztatta, hogy szembeszáll a cionizmussal és a fasizmussal.

A párt azt akarja, hogy a személyi igazolványokban ismét tüntessék fel az állampolgárok etnikai hovatartozását, ami megkönnyítette a zsidók hátrányos megkülönböztetését a Szovjetunió idején.

A pártot Heorhij Scsokin, a kijevi székhelyű, mintegy 35 000 hallgatót oktató Nemzetközi Személyzeti Akadémia (MAUP) rektora irányítja. Ilja Levitasz, az Ukrajnai Zsidó Tanács elnöke szerdán azzal vádolta meg Scsokint, hogy „zsidóellenes hisztériát szít”, és „az etnikai megosztás magjait hinti szét, ami összeegyeztetetlen a demokrácia elveivel”.

Egy korábbi közleményében a moszkvai székhelyű volt szovjetköztársaságokban működő Zsidó Tanácsok Szövetsége azzal vádolta meg Scsokint, hogy az általa vezetett oktatási intézményt „az ukrajnai antiszemita irodalom fő kiadóközpontjává változtatja”.

A zsidó szervezetek attól tartanak, hogy az Ukrajnai Konzervatív Párt mint hivatalosan bejegyzett szervezet indulhat a jövő évi parlamenti választásokon és fizetett hirdetésekben „terjesztheti propagandáját”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.