Forrás: NAPI

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=241937

2005.4.5 – 11:18

Új Richter-készítmény, a konkurenciával közösen

Csontritkulás elleni készítményeket vezet be a Richter Rt. és több magyarországi érdekeltséggel is rendelkező izraeli Teva gyógyszergyártó. A Richter további három generikus készítményt is piacra dob.

Az új készítmények bevezetését kedvezően fogadta a tőzsde, a Richter jegyzése délelőtt 11 után 0,4 százalékos többlettel 25 300 forinton állt.

A Richter és a Teva terméke egyaránt alendronát hatóanyagú, ám a készítményeket más-más eljárással állítja elő a két cég – derült ki a társaságok mai sajtótájékoztatóján. A párhuzamosan bevezetendő gyógyszerek a jogszabályi előírás minimumfeltételét teljesítve az originális verziónál 30 százalékkal lesznek olcsóbbak. (Ha egy generikus készítmény piacrészesedése eléri a 3 százalékot, akkor az egyébként 90 százalékos támogatásban részesített originális termék többletárát nem támogatja már az OEP. E termékkörben az originális szerek tavalyi forgalma 5,5 milliárd forintot tett ki, így ha a teljes piac átállna 1,5 milliárdot takarítana meg az OEP.)

A Richter és a Teva azt reméli, hogy 1-2 éven belül az alendronát hatóanyagú termékek piacán 30-60 százalékos részesedést érnek el készítményeik. A Richter további három generikus készítményt vezet be, egy urológiai gyógyszert, egy harmadik generációs fogamzásgátlót és egy hormonpótló tapaszt. A Teva sem tétlenkedik, a magyar piacot az egyik legfontosabbnak tartó cég a következő három évben évi 15-20 generikus készítménnyel rukkol elő.

Korányi G Tamás

NyomtatásVissza

(c) 2001 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.

Comments are closed.