Forrás: Híradó

Az ügyvédek azt hozták fel védenceik mentségére, hogy a palesztin felkelés négy és fél éve alatt a rendőrökre óriási nyomás nehezedett, és sokat túlóráztak

Két fiatalkorú palesztin bántalmazása miatt börtönbüntetésre ítélte egy jeruzsálemi bíróság az izraeli határrendőrség három tagját. Az egyik rendőrre tíz hónap, bajtársára nyolc hónap letöltendő szabadságvesztést szabtak ki, míg harmadik társukat hat hónap kényszermunkával sújtották.

Az izraeli határrendőrség elsősorban a ciszjordániai és a Jeruzsálem bejáratainál emelt ellenőrzőpontoknál igazoltat. Az utóbbi években többen keveredtek bántalmazási ügyekbe. Januárban egy határrendőrt 14 hónap börtönre ítéltek, mert megvert egy palesztin férfit és arra kényszerítette, hogy igyon az ő és két másik kollégája vizeletéből.

A rendőrök a Jeruzsálem közelében fekvő, izraeli arabok lakta Abu Gos határtelepülésen vették őrizetbe a két palesztin fiatalt, akik engedély nélkül tartózkodtak Izraelben. A fiatalok megpróbáltak elmenekülni, de nem sikerült nekik. A rendőrök terepjárójukon egy lakatlan körzetbe vitték és ököllel és gumibotokkal verték őket, egyiküket arra kényszerítették, hogy csókolja meg az egyik tiszt bakancsát, míg a másik szájába köveket tömtek és egy kavicsot nyomtak le a torkán. A rendőrök tejet is locsoltak a palesztinok fejére.

Az ítélkező bíró ugyan méltányolta, hogy a tettesek megbánták bűnüket, de kiemelte, hogy az ártatlanok bántalmazása elfogadhatatlan és a bíróságnak hozzá kell járulnia az erőszak gyökerestől történő kiirtásához.

Az ügyvédek a palesztin felkelés négy és fél éve alatt a rendőrökre nehezedő óriási nyomást és a túlórák okozta kimerültséget hozták fel védenceik mentségére.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.