Forrás: HVG

Tizenhat hónaptól 22 hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéltek kedden négy neonácit Münchenben, ám a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztették.

A bíróság szerint beigazolódott az a vád, hogy mind a négyen terrorista egyesület tagjai voltak. Ötödik társukat, egy 38 éves brandenburgi férfit fegyverbeszerzéshez nyújtott segítség vádjával 18 hónap elzárásra ítéltek, de a büntetés végrehajtását az ő esetében is elhalasztották. A terrorista egyesület vádját szélsőjobboldaliak esetében ritkán hangoztatják Németországban.

A 18 és 23 év közötti fiatal nők és férfiak a Déli Bajtársi Szövetség néven elhíresült csoport tagjai voltak, amelynek vezetője, Martin Wiese ellen külön per folyik. A védelem nem találta bizonyítottnak a terrorista egyesülés vádját, az ügyvédek fellebbezés benyújtását fontolgatják.

A Münchenben kedden elítélt fiatalokat Wiese elvbarátaiként emlegetik, ám az ítélet szerint tagjai voltak a Wiese köré tömörülő belső körnek is. Az elnöklő bíró szerint a csoport 2003 tavaszától kezdve erőszakos politikai fordulatot tervezett. A célkitűzést az elítéltek helyeselték, s tájékoztatást kaptak arról is, hogy merényletet terveznek az új müncheni zsidó központ alapkőletételének színhelyén, az alapkőletétel napján. A csoportot már az ünnepség előtt lefülelték.

Az ünnepségen Johannes Rau akkori államfő is jelen volt németországi zsidó vezetők társaságában. Az alapkő letételének napja – 2003. november 9. – egybeesett a ‘kristályéjszakaként’ emlegetett náci pogrom 65. évfordulójával.

A csoport vezetője, Martin Wiese ugyanakkor azt hangoztatja perében, hogy politikai eszközökkel akartak elérni változásokat. ‘Semmilyen időpontban nem terveztünk merényletet a zsidó kulturális központ ellen. Nem voltunk és nem vagyunk terroristák’ – jelentette ki márciusban.

Wiese társa, Alexander Maetzing azt közölte a bírósággal, hogy a csoportban mindenki tudta: a beszerzett robbanóanyagot valahol valamikor felhasználják. A latolgatásokban a müncheni Jakobsplatz, a november 9-ei ünnepség színhelye is szóba jött, de más helyszínek is, konkrét, részletes tervezés nem folyt.

MTI

Comments are closed.