Forrás: Origo

A Teva középtávon a magyar gyógyszerpiacon a jelenlegi öt százalékról 10 százalékra tervezi növelni részesedését – mondta Rózsa András, a Teva Magyarország Rt. vezérigazgatója. A társaság a következő két évben évente 10-20 új terméket vezetne be a hazai piacra.

2004-ben a Teva magyarországi cégei összesen 166,1 milliárd forint árbevételt értek el az előző éves 147 milliárd forint után. A termelő tevékenységet végző Teva Gyógyszergyár Rt. 2004-es forgalma 85,1 milliárd forint volt, ebből 74,1 milliárd forint exportból származott. A kereskedelemmel és marketinggel foglalkozó Teva Magyarország Rt. tavalyi árbevétele 81 milliárd forintot tett ki.

Az izraeli Teva magyarországi K+F kiadásai 2004-ben elérték a 2,8 milliárd forintot, míg beruházásokra 14 milliárd forintot költött. A K+F ráfordítások értéke a 2003-2005-ös időszakban elérheti a 8 milliárd forintot, a beruházások összértéke pedig 60-70 milliárdot.

A Richter és a Teva egyszerre lép piacra új generikus készítménnyel

A Richter Gedeon Rt. és a Teva Magyarország Rt. külön-külön, de egy időben lép a piacra csontritkulás kezelésére szolgáló új, generikus készítménnyel – jelentette be Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt., és Rózsa András, a Teva Magyarország Rt. vezérigazgatója kedden közös sajtótájékoztatón.

Bogsch Erik elmondása szerint az új termékek az eredeti készítményhez képest évi 115 millió forint megtakarítást jelenthetnek a betegeknek és 1,5 milliárd forintot az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A generikus gyógyszerek – az érvényben lévő rendeleteknek megfelelően – az eredeti terméknél 30 százalékkal olcsóbb termelői áron kerülnek a piacra. Mind a Richter, mind a Teva készítménye 90 százalékos tb támogatást élvez.

Rózsa András, a Teva Magyarország Rt. vezérigazgatója elmondta: becslésük szerint az új termékek piaci részesedése rövid időn belül elérheti a 30 százalékot.

(MTI)

Comments are closed.