Forrás: HVG

A Richter Gedeon Rt. és az izraeli székhelyű csoporthoz tartozó Teva Magyarország Rt. külön-külön, de egy időben a csontritkulás kezelésére szolgáló új, generikus készítménnyel lép a piacra – jelentette be Bogsch Erik a Richter, és Rózsa András, a Teva vezérigazgatója.

Bogsch Erik szerint az új termék az eredeti készítményhez képest évi 115 millió forint megtakarítást jelenthet a betegeknek és 1,5 milliárd forintot az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) – számol be az MTI.

A párhuzamosan bevezetendő gyógyszerek a jogszabályi előírás minimumfeltételét teljesítve az originális verziónál 30 százalékkal lesznek olcsóbbak – teszi hozzá a Napi Gazdaság. (Ha egy generikus készítmény piacrészesedése eléri a 3 százalékot, akkor az egyébként 90 százalékos támogatásban részesített originális termék többletárát nem támogatja már az OEP. E termékkörben az originális szerek tavalyi forgalma 5,5 milliárd forintot tett ki, így ha a teljes piac átállna 1,5 milliárdot takarítana meg az OEP.)

A Richter és a Teva azt reméli, hogy 1-2 éven belül az alendronát hatóanyagú termékek piacán 30-60 százalékos részesedést érnek el készítményeik – teszi hozzá a lap. A Richter további három generikus készítményt vezet be, egy urológiai gyógyszert, egy harmadik generációs fogamzásgátlót és egy hormonpótló tapaszt. A Teva sem tétlenkedik, a magyar piacot az egyik legfontosabbnak tartó cég a következő három évben évi 15-20 generikus készítménnyel rukkol elő.

Comments are closed.