Forrás: Magyar Rádió

„…megszokott dolog volt a terrorizmust a kereszténység és az iszlám globális konfliktusa jeleként feltüntetni, ma már a társadalom számára nyilvánvaló, hogy az effajta vélekedések távol állnak az igazságtól, mi több, új konfliktusok szításának veszélyét hordozzák magukban” – jelentette ki Moszkva és egész Oroszország pátriárkája.

Az orosz ortodox egyházfő szerint helytelen a kereszténység és az iszlám világméretű szembenállásáról beszélni.

II. Alekszij ezt a Moszkovszkajka Szreda című lapnak adott interjújában fejtette ki. „Ha néhány évvel ezelőtt még megszokott dolog volt a terrorizmust a kereszténység és az iszlám globális konfliktusa jeleként feltüntetni, ma már a társadalom számára nyilvánvaló, hogy az effajta vélekedések távol állnak az igazságtól, mi több, új konfliktusok szításának veszélyét hordozzák magukban” – jelentette ki Moszkva és egész Oroszország pátriárkája.

A terrorizmust illetően az egyházfő annak a nézetének adott hangot, hogy az a különféle vallások híveinek közös ügye. Az ellene folytatott küzdelemben nagy jelentősége van a felekezetek közötti párbeszédnek. Az interjúban II. Alekszij pátriárka hangsúlyozta, hogy egyedülálló Oroszország tapasztalata, ahol évszázadok óta élnek együtt különböző nemzetiségű és vallású emberek. „Az ortodox keresztényeket és a muzulmánokat, a zsidókat és a buddhistákat az ateista üldöztetés évtizedei és a jelenkor kihívásai miatt érzett aggodalom egyesítik” – hangsúlyozta a pátriárka, rámutatva, hogy az utóbbiak között a terrorizmus az első helyek egyikét foglalja el.

Kulcsár István-Rapcsányi László

Comments are closed.