Forrás: MNO

Erőteljesen elítéli a politikai és szociális szabadságjogoknak az arab világban tapasztalható hiányát az ENSZ vezetésével készült jelentés – adta hírül a BBC.

A jordániai fővárosban, Ammanban nyilvánosságra hozott jelentés átfogó politikai és jogi reformok megvalósítását sürgeti, egyben azt is leírja, hogyan állíthatják helyre az érintett országok vezetői a rendet, vagy alapozhatják meg például a bíróságok függetlenségét. A szerzők szerint a vizsgált országokban még mindig korlátozott a véleménynyilvánítás szabadsága, ahogyan a nők és a kisebbségek jogai is.

Az immár harmadszor elkészített jelentés szerzői ugyanakkor elítélik a Jordán folyó nyugati partjának és a Gázai övezet izraeli megszállását, ahogy Irak Egyesült Államok vezetette megszállását is. Azért hozzáteszik, hogy a problémák gyökerei sokkal inkább az arab világból magából erednek, semmint valamilyen külső tényezőből. A szerzők felhívják a figyelmet az arab társadalmon belüli erőszakos konfliktusok veszélyeire is.

A jelentés az átfogó reformok fontosságát hangsúlyozza, valamint azt, hogy minél előbb vessenek véget az arab országokra jellemző zűrzavaros gazdasági, politikai, biztonsági viszonyoknak, biztosítsák a kisebbségek jogait és a bírák függetlenségét.

A megfogalmazott kritika és a javasolt megoldásokban a kommentátorok szerint semmi új sincs, de mégis fontosak, mivel azokat neves arab értelmiségiek egy csoportja fogalmazta meg, akik mögött ott az ENSZ-támogatás is.

Comments are closed.