Forrás: MNO

Mit kíván tenni a kormány az üzemanyagárak emelkedésének lassítására? – tette föl a kérdést Tállai András az Országgyűlés mai ülésén, az azonnali kérdések órájában. A parlament hétfői munkanapját is uralta a II. János Pál pápa halála fölötti gyász.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter az azonnali kérdések órájában Tállai András felvetésére válaszként közölte: ha a világpiacon egy hét alatt 20-30 százalékkal emelkednek az olajárak, akkor egyetlen kormány sem gondolhatja komolyan, hogy azt meg lehet állítani. A fideszes képviselő kérdésében emlékeztetett: a miniszterelnök hatályon kívül helyezte azt a korábbi kormányrendeletet, amelynek alapján áfa-kompenzáció járt akkor, ha a benzin literjének ára 250 forint fölé emelkedik.

Bernáth Ildikó (Fidesz) a munkanélküliek 286 ezer fő fölé emelkedett létszámára kérdezett rá, mire Kordás László foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi államtitkár kijelentette: 6,9 százalék a magyarországi munkanélküliségi ráta, a 25-ök Európájában pedig 9,1 százalékos.

Csapody Miklós szót emelt gróf Esterházy János rehabilitálása érdekében. Az MDF-es politikus kiemelte: a felvidéki magyar politikus a magyar kisebbségekért és Szlovákia autonómiájáért harcolt, 1945-ben koholt vádakkal fasisztának bélyegezték és a Gulágra küldték, majd 1957-ben bekövetkezett haláláig Csehszlovákiában raboskodott, és Szlovákiában ma is háborús bűnösnek tartják. Az európai ügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter válaszában hangsúlyozta: Esterházy mártír volt, rehabilitációja érdekében az 1990-es éve elejétől több – sikertelen – kísérletet tett a magyar kormány. Baráth Etele szerint a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja politikusainak, EP-képviselőinek ösztönözni kellene azokat a törvénymódosításokat, amelyek a rehabilitációt elősegítenék. (Esterházy János volt az egyetlen képviselő a Tiso-féle Szlovákia időszakában pozsonyi parlamentben, aki szót emelt és tiltakozott a zsidók deportálása miatt – a szerk.)

Az MSZP volt kampányembere, Andráska Gergely érintett egy pályázati pénzek elsikkasztása miatt indult büntetőeljárásban – vetette fel a fideszes Bagó Zoltán. Válaszában Baráth Etele közölte: ennek a kérdésnek semmi köze a politikához, mivel büntetőügyről van szó, amely nyomozati szakaszban van.

Az interpellációk során két fideszes képviselő, Kovács Zoltán és Kontrát Károly hívta fel a figyelmet: a kormány 60 milliárd forintot vett ki a közszférában dolgozók zsebéből azzal, hogy nem fizette ki a 2004-ben járó 13. havi illetményt. Katona Tamás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár viszont azt állította: eddig is megkapták, ezután is meg fogják kapni a 13. havi illetményt a közszolgálatban dolgozók. Az államtitkár elismerte, hogy akik tavaly távoztak a közszolgálatból, azok esetleg nem kapták meg ezt az illetményt, a nagy többség azonban – tette hozzá – jutalomként vagy egyéb formában megkapta. Az interpelláló a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban igen.

Gyapay Zoltán a gyapjas pille nevű kártevő veszélyeit vetette fel, és azt állította, hogy a kormány “újabb sáskajárást szabadít az országra”. A fideszes képviselő szerint a kártevők az idén 280 ezer hektárt fognak elpusztítani. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter válasza szerint a 280 ezer hektárra nézve nem úgy hangzik az illetékesek megállapítása, hogy ennyi fog elpusztulni, hanem hogy ekkora területen van kisebb-nagyobb petecsomó-fertőzöttség. Az interpelláló a választ nem fogadta el, az Országgyűlés kormánypárti többsége viszont az igen gombot nyomta meg.

Hargitai János megkérdezte: miért nyeli le a Medgyessy-Gyurcsány-kormány a magyar munkahelyteremtő vállalkozásoknak szánt, az Európai Uniótól érkező milliárdokat. A fideszes képviselő arra hivatkozott, hogy 189 milliárd forintnyi uniós pályázati pénzből 152 milliárd az államkincstárnak kamatozik, nem a vállalkozásoknak. Katona Tamás államtitkár szerint viszont a kamat döntő többségben a program finanszírozására szolgál, a pályázati pénz nem kamatozhat a kormány javára. A választ csak a kormánypárti parlamenti többség fogadta el.

A parlament hétfői munkanapját is uralta a II. János Pál pápa halála fölötti gyász – számolt be a Magyar Rádió.

– II. János Pál személyes tekintélyével is küzdött a kommunista diktatúrák ellen, a vértelen és békés rendszerváltásokért, ezért a szentatya emléke előtt most tisztelettel adóznak Kelet-Közép-Európa, benne Magyarország szabadságszerető polgárai is – mondta Gyurcsány Ferenc.

Hiller István, a Magyar Szocialista Párt elnöke azt hangsúlyozta, hogy a pápa halála katolikusok és nem katolikusok, hívők és nem hívők számára egyaránt veszteség. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a szegények mellett mindig kiálló emberséges embernek nevezte II. János Pált, aki erkölcsi tekintély lehet mindenkinek.

Az MDF nevében szóló Csáky András az első magyarországi látogatást felidézve szólt arról, milyen fontos útmutatásokat adott az egyházfő a rendszerváltozás hajnalán. Harrach Péter, a Fidesz szónoka azt hangsúlyozta, milyen sokat tett a pápa a közép-európai népek szabadságáért, milyen nagy politikus és nagy ember volt.

– Következetesen küzdött a társadalmi igazságosságért, a szegények, betegek, az elnyomottak mellett állt, mindig, mindenben az ember volt számára fontos. Üzenete ez volt: ne féljetek. Annak a világnak üzente ezt, amelyik retteg a terrorizmustól, fél a betegségtől és a haláltól – szólt Harrach Péter.

Az Országgyűlés hétfőre tervezett határozathozatalai és vitái elmaradnak, az ülés az interpellációk és kérdések végeztével be is fejeződött, hogy aki a képviselők közül részt kíván venni a gyászmisén, ezt megtehesse.

Info Rádió, Magyar Rádió, mtv.hu

Comments are closed.