Forrás: Manager Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> Az írek visznek életet a hazai ingatlanpiacba

Az írek visznek életet a hazai ingatlanpiacba

2005-04-04 09:31:00

Az elmúlt négy év alatt 25 ezer külföldi magánszemély összesen mintegy 23 ezer ingatlant vásárolt Magyarországon, írja a Napi Gazdaság. A legtöbb vevő eleinte német és osztrák volt, de az elmúlt évben az írek körében is egyre népszerűbbek lettek a magyar ingatlanok.

Elsősorban az íreknek köszönhető, hogy a magyar ingatlanok iránti enyhén csökkenő érdeklődés tavaly ismét emelkedett. Az írek egyértelműen Budapestet favorizálják, ezen belül is a pesti belvárost, az V., VI., VII., IX. kerületet. Ezeket a városrészeket egyébként az izraeliek is kedvelik, bár összességében nem túl nagy érdeklődést mutatnak Magyarország iránt. A brit állampolgárok ezzel szemben inkább a budai oldalt, a II., XI. és XII. kerületet részesítik előnyben.

Magyarország egészét tekintve elmondható, hogy Nyugat-Magyarországon élénkebb a piac, viszont lassan Közép-Magyarország is feljövőben van. A németek elsősorban Somogyban, Zalában és Bács-Kiskunban találták meg számításukat, az osztrákok Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét kedvelik. A hollandok, akik évente 400-500 ingatlant vesznek meg, Somogyot, Baranyát, Bács-Kiskunt és Pest megyét választják.

Az ingatlanok iránti érdeklődés összetétele az elmúlt négy évben nem változott jelentősen, a külföldiek 68 százaléka lakást vagy lakóházat, 4 százaléka tanyát, 3 százaléka hétvégi házat, 17 százaléka pedig beépítetlen területet vesz. Érdekesség, hogy a 2004-ben külföldiek által megszerzett ingatlanok 9,1 százalékát más külföldi adta el.

Comments are closed.