Forrás: Magyar Rádió

Németországban nemcsak a pápát, hanem azt a történelmi személyiséget is gyászolják, aki nagyon sokat tett a német-lengyel kapcsolatokért.

A német-lengyel barátság létrehozása, karbantartása és megszilárdítása – mindez nem csekély, hanem mondhatni, meghatározó részben II. János Pálnak, a vasárnap elhunyt lengyel pápának volt köszönhető. Ez a lényege annak az üzenetnek, amit Horst Köhler német államfő intézett a németekhez. Tudnivaló, hogy Karol Wojtyla, mint lengyel főpap, még a kommunista időkben is rengeteget tett annak érdekében, hogy népében bizalmat építsen ki az általában addig gyűlölt németek iránt, és később pápaként szívósan és szakszerűen segítette, hogy a lengyel kultúra elismerést nyerjen az általa nagyra becsült német kultúra és azok irányítói körében.

Wojtyla kiválóan beszélt németül és a baráti körében lévő németek között volt többek között Jozef Ratzinger bíboros, a pápai kollégium jelenlegi dékánja, akit lehetséges utódként is emlegetnek, jóllehet, immár 77 éves. A német politikusok, közöttük Schröder kancellár és a közéleti emberek, a katolikus, a protestáns, a muzulmán és a zsidó egyházi vezetők nem győzik hangsúlyozni, hogy Wojtylával, János Pállal történelmi jelentőségű személyiség távozott az élők sorából. Schily belügyminiszter utasítására félárbocon van a német nemzeti lobogó minden középületen.

A nagyobb német lapok kommentátorai, miközben kivétel nélkül méltatják II. János Pál emberi nagyságát, nem mulasztják el megemlíteni, hogy az elhunyt egyházfő kategorikusan itteni és nem szükségszerűen negatív jelentéssel bíró szóhasználattal élve, reakciósan védte a papi nőtlenség intézményét éppúgy, mint azt a németek többsége által igazságtalannak vélt egyházi dogmát, hogy nő nem gyakorolhat papi hivatást, és semmilyen esetben sem fogadta el a pápa a művi magzatelhajtást, illetőleg nem ismerte el a homoszexualitáshoz való jogot a papok körében.

Mindettől függetlenül, pápaságának 26 évét mégiscsak hallatlan történelmi eredmények jellemezték, vitathatatlan, hogy személyes szerepe volt a kommunizmus megbuktatásában és a viszonylag világbéke tartósításában. Ez hát az alapvető mondanivalója a Németországban elmondott és leírt nekrológoknak.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.