Forrás: MNO

A béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával – mondta Georges W. Bush. Kuba 1959-től hivatalosan ateista országnak számít, most viszont Fidel Castro engedélyt adott a pápa halálhírének közlésére az állami tévécsatornán. “II. János Pál pápa nyomot hagy a történelemben. Fizikai fájdalmait elnyomta az erkölcsi nagysága” – mondta Silvio Berlusconi olasz államfő.

“II. János Pál pápa nyomot hagy a történelemben. Fizikai fájdalmait elnyomta az erkölcsi nagysága” – mondta Silvio Berlusconi olasz államfő, majd hozzátette, hogy hatalmas szerepe volt a kommunista rezsim megdöntésében is.

A béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával – közölte az amerikai elnök az elhunyt katolikus egyházfőt méltató televíziós beszédében. George Bush úgy fogalmazott II. János Pál úgy távozott Szent Péter trónjáról, ahogy elfoglalta, az emberi méltóság tanújaként.

Jacques Chirac francia elnök gyászközleményében hangsúlyozta, hogy II. János Pál pápa bátorságával és eltökéltségével megérintette a szíveket és szellemeket, kinyitva az egyház kapuit a világ reménysége és szenvedései előtt.

Tony Blair brit miniszterelnök nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a néhai katolikus egyházfő gyakran nehéz élete során, végig a társadalmi igazságosságért küzdött, és mindig az elnyomottak oldalán ált.

A Buckingham-palota szintén nyilatkozatban adott hangot II. Erzsébet angol királynő és az uralkodói család mélységes megrendülésének.

Gerhard Schröder német kancellár szerint II. János Pál pápa megváltoztatta a világot, és vezető szerepet játszott a békés európai átalakulásban. A kölni Dómban, Németország legnagyobb katolikus templomában sokáig zúgtak a harangok azóta, hogy este 10 óra előtt pár perccel ismertté vált a halálhír. Némely kommentátorok rámutattak, János Pálnak nagyon is köze volt a német újraegyesítéshez, amennyiben közvetlenül, közvetve hozzájárult a szovjet birodalom összeomlásához, a hidegháború befejezéséhez.

A másik példátlan erejű hatás, amit gyakorolt ez a pápa, az a világ ifjúságának a befolyásolása volt. Utazásaival, megjelenésével, kisugárzásával, gondolataival, cselekedeteivel, egész életútjával azt tanította a fiataloknak, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott, céltudatos, békés viselkedéssel, akaraterővel minden nemes cél megvalósítható. Popsztárokat meghazudtoló népszerűségre tett így szert a világ vallásos és nem vallásos fiatalsága körében és új híveket szerzett eközben egyházának is.

Az orosz elnök mély fájdalommal fogadta a pápa halálának tragikus hírét, melegen emlékezve találkozásaira a “bölcs, megértő és nyitott” II. János Pállal, “korunk kiemelkedő alakjával, akinek nevéhez egész korszak kapcsolódott” – közölte Vlagyimir Putyin sajtószolgálata vasárnap hajnalban Szocsiban.

“II. János Pál sokrétű és fáradhatatlan pásztori szolgálatával, amely igazságosabb nemzetközi viszonyok kialakítására, a humanizmus és a szolidaritás elvein alapuló társadalomépítésre, s az emberi élet vallási és erkölcsi értékeinek erősítésére irányult, elnyerte az egész világ katolikusainak mérhetetlen szeretetét, s a különböző hitű és nemzetiségű emberek százmillióinak tiszteletét” – állapította meg Putyin közleményében.

“II. János Pál pápasága alatt hivatalos kapcsolatok létesültek Oroszország és a Vatikán között, fontos lépések történtek a kétoldalú politikai párbeszéd kiépítésében, és kibontakozott az együttműködés a modern kor globális kihívásaira való hatékony válaszok keresésében” – jegyezte meg az orosz elnök.

Az izraeliek és a palesztinok egy emberként gyászolták II. János Pál pápát, aki öt éve tett a Szentföldön a béke ügyét szolgáló zarándoklatot. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a pápa halálát az egész emberiséget ért veszteségnek nevezte, és méltatta II. János Pálnak a katolikus egyház, illetve Izrael és a zsidó nép viszonyának javításáért tett erőfeszítéseit.

Nászir al-Kidva palesztin külügyminiszter hangsúlyozta: II. János Pál szentföldi zarándoklata akkoriban hozzájárult egy olyan újfajta légkör kialakításához, amely reménnyel töltötte el a palesztin népet.

A Korrespondent internetes kiadvány szerint valószínűleg kevesen tudják, hogy a lengyel pápa egyrészt ukrán származású volt, erről korábban Viktor Juscsenko ukrán államfő is beszélt. Közölte, hogy bizalommal telíti el, hogy a pápa vérében egy csepp ukrán vér is benne van.

Kuba 1959-től hivatalosan ateista országnak számít, most viszont Fidel Castro engedélyt adott a pápa halálhírének közlésére az állami tévécsatornán. Az utóbbi években enyhülni látszott a viszony Kuba és a Vatikán között.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára mélységes szomorúságát hangoztatta II. János Pál pápa halála miatt, és a béke fáradhatatlan szószólójaként méltatta a katolikus egyházfőt. Kofi Annan egyebek között azt hangsúlyozta: a pápa azontúl, hogy betöltötte egymilliárd férfi, nő és gyermek szellemei vezetőjének szerepét, a vallások közötti párbeszéd valódi úttörője is volt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt hangoztatta: II. János Pál pápa lényegi szerepet játszott Európa újraegyesítésében. A portugál politikus – maga is hívő katolikus – gyászüzenetében méltatta azt a munkásságot, amelyet a katolikus egyházfő a szabadság és demokrácia előre vitelében játszott a kontinensen. Európa soha nem felejti el a pápa harcát a békéért és az emberi méltóságért – hangoztatta.

A legnagyobb ázsiai katolikus közösségnek otthont adó Fülöp-szigeteken – a több mint 84 milliós ország lakosságának 84 százaléka e felekezethez tartozik – az egyházfő halálhírét véve a hívek templomokban, vagy otthonukban gyászolták a pápát. II. János Pál pápasága során kétszer is felkereste a délkelet-ázsiai országot és a demokrácia megteremtése iránti reményt plántálta el annak lakosaiban, amikor 1986-ban a tömeges tüntetések elsöpörték Ferdinand Marcos diktatúráját.

Gloria Macapagal Arroyo államfő kijelentette, hogy honfitársait a szomorúság és veszteség érzése tölti el a katolikus egyházfő halála miatt. “A Fülöp-szigeteki család és a keresztény értékek szent szólója volt, azon értékeké, amelyek mindennap arról történő elmélkedésre késztetnek bennünket, hogy mi az igazságos, erkölcsös és szent dolog az életben” – hangoztatta.

Elismerő szavakkal emlékezett meg a katolikus egyházfőről – az egyébként metodista nevelésben részesült – John Howard ausztrál miniszterelnök is, aki egy rádiónyilatkozatában úgy vélekedett: II. János Pál pápa nem csupán nagy erkölcsi tekintéllyel rendelkező és jelentős vallási vezető volt, hanem nagyon jelentős politikai szereplő is, a szó legjobb értelmében.

A világ vallási vezetői is gyászolják a pápát

Megrendüléssel fogadták Afrika-szerte a katolikus hívők II. János Pál pápa szombaton este bekövetkezett halálát. Az egyházfő tanításai ugyanis az elmúlt években mind nagyobb vonzerőt jelentettek a vallási szempontból konzervatív beállítottságú földrészen.

Az Elefántcsontparti Köztársaság gazdasági központjában, Abidjanban található Szent János templomban a hívek tapssal fejezték ki tiszteletüket a pápa iránt és spirituálékat énekeltek, amikor értesültek a katolikus egyházfő haláláról. Egy hatgyermekes családanya, aki társaival együtt egy Mária-szobor előtt gyűlt össze gyászolni, két szóba sűrítette a pápa halálával kapcsolatos érzelmeit. “Ez fáj” – mondta.

II. János Pál afrikai örökségét értékelve helyi katolikus vezetők a pápa sikeres igehirdető tevékenységet emelték ki, a katolikus egyház ugyanis az egyre népszerűbb pünkösdi egyházzal és az iszlámmal verseng a hívők lelkéért a fekete kontinensen. Méltatják a pápának például a művi terhességmegszakítással kapcsolatos álláspontját is. Az AIDS terjedése által leginkább sújtott Afrikában mindazonáltal bírálatokat váltott ki – főként nyugati szervezetek részéről -, hogy a katolikus egyházfő ellenezte az óvszerek használatát. A pápa által a probléma megoldására ajánlott, önmegtartóztató életmódra való felhívás azonban az afrikai kormányok tetszését is elnyerte, amelyek maguk is ezt igyekeztek népszerűsíteni állampolgáraik körében.

“Ez a pápa Nagy János Pál néven vonul majd be a történelembe. Nála nem léteztek a szürke különböző árnyalatai. Vagy fekete, vagy fehér volt, főleg az erkölcsi kérdésekben” – kommentálta II. János Pál örökségét Charles Palmer-Buckle, Accra érseke, aki több társával együtt március 30-án, a II. János Pál pápa által utoljára kinevezett egyházi tisztségviselők között nyerte el mostani tisztségét.

II. Alekszij pátriárka mély részvétét nyilvánította II. János Pál pápa elhunyta miatt, s egyben reményét fejezte ki, hogy a katolikus egyházban beköszöntő új időszak segít megújítani az orosz ortodox egyházhoz fűződő kapcsolatokat. II. János Pál pápasága egész korszakká vált a római katolikus egyház életében és az egész modern történelemben – állapította meg az orosz ortodox egyházfő a bíborosi testület dékánjának, Joseph Ratzingernek küldött, s a moszkvai patriarkátus világhálóhelyén (mospat.ru) vasárnap közzétett üzenetében. II. Alekszij reményét fejezte ki, hogy “a katolikus egyház életében beköszöntő új időszak segít megújítani a kölcsönös tisztelet és a keresztény testvéri szeretet kapcsolatait egyházaink között”.

Ázsia-szerte is milliók gyászolták vasárnap II. János Pál pápát, aki a reményt tápláló személyiségként maradt meg emlékezetükben.

Gaudencio Rosales, Manila érseke egy helyi templomban összegyűlt mintegy ezer hívő előtt “az igazság hangjának és lelkiismeretének” nevezte a pápát, aki szerinte olyan kérdésekről beszélt, amelyekben hitt: elsősorban az életről, az igazságosságról, a könyörületről és a szeretről. Fülöp-szigeteki katolikus papok azt tervezik, hogy az egyházfő életkorát jelképező 84 facsemetét ültetnek el egy, II. János Pál ligetre átkeresztelendő manilai parkban.

Ázsia más országainak katolikus közösségei – köztük a kommunista vezetésű Vietnamban élő 8 millió és a buddhista többségű Thaiföldön élő 300 ezer katolikus – szintén gyászolják a pápát. Az egyházfő haláltusája miatt a hívek már az elmúlt napokat is feszült hangulatban, imádkozással töltötték, a feszültséget pedig most a bánat és az elmélkedés váltotta fel.

Forrás: Kárpátinfo, uno.hu, hirado.hu, uno.hu, radio.hu, MNO

Comments are closed.