Forrás: Híradó

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a pápa halálát az egész emberiséget ért veszteségnek nevezte és méltatta II. János Pálnak a katolikus egyház, illetve Izrael és a zsidó nép viszonyának javításáért tett erőfeszítéseit. „Izrael, a zsidó nép és az egész világ a megbékélés és a felekezetek közötti testvériség nagy támogatóját vesztette el” – hangoztatta a politikus.

Az izraeliek és a palesztinok egy emberként gyászolták a szombaton este elhunyt II. János Pál pápát, akinek a Szentföldön öt évvel ezelőtt tett, a béke ügyét szolgáló zarándoklata szöges ellentétben áll a térséget a következő években sújtó erőszakhullámmal. A katolikus egyházfő halálhírét véve a ciszjordániai Betlehemben megkongatták a Születés templomának harangjait. A templomot azon a helyen emelték, ahol a hagyomány szerint Jézus Krisztus született.

Nászir al-Kidva palesztin külügyminiszter a pápa érdemeit méltatva emlékeztetett a katolikus egyházfőnek a Szentföldön tett „rendkívül fontos látogatására+, amely akkoriban hozzájárult egy olyan újfajta légkör kialakításához, amely reménnyel töltötte el a palesztin népet.

II. János Pál 2000 márciusában – 79 éves korában, megrendült egészségi állapota ellenére – hétnapos zarándokutat tett Izraelben, a palesztin területeken és Jordániában. A katolikus egyházfő az út alkalmával izraeli és palesztin vezetőkkel is találkozott, s a régóta ellenséges viszonyban lévő két nép vezetőit arra biztatta, hogy teremtsenek „igazságos békét” a Közel-Keleten. Szintén II. János Pál pápaságának eredménye, hogy az Apostoli Szentszék 1993-ban diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel.

Comments are closed.