Forrás: Origo

Sorra adják ki gyászüzeneteiket a világ vezető személyiségei melyekben méltatják az elhunyt II. János Pál pápa érdemeit, és együttérzésükről biztosítják a híveket, és a lengyel származású egyházfő honfitársait.

A világ politikusanak gyászüzenetei

A béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával – közölte George Bush amerikai elnök vasárnap a katolikus egyházfőt méltató rövid televíziós beszédében. “Úgy távozott Szent Péter trónjáról, ahogy elfoglalta, az emberi méltóság tanújaként. Hazájában, Lengyelországban ez a tanúságtétel egy demokratikus forradalmat indított el, amely végigsöpört Európán és megváltoztatta a történelem menetét” – mondta. II. János Pál pápa ihlető példakép volt amerikaiak millió számára, mint ahogy oly sok embernek a világon. Mindig emlékezni fogunk az alázatos, bölcs és félelem nélküli papra, aki a történelem egyik kiemelkedő erkölcsi nagysága lett. Hálásak vagyunk Istennek, hogy egy ilyen embert küldött közénk – közölte a gyászba öltözött elnök, aki feleségével, Laura Bushal együtt jelent meg a kamerák előtt.

Minden olasz polgárral együtt siratja Carlo Azeglio Ciampi államfő II. János Pál pápát, akinek halála miatt egész Itália gyászba borult. Ciampi szombat esti televíziós beszédében személyes barátjaként és kortársaként említette Karol Wojtylát. Ciampi a szabadság és az igazságosság embereként emlékezett meg a pápáról, és kijelentette: “Itália apját, egy számára nagyon drága embert veszített most el”. II. János Pál nyomott hagyott a történelemben, hozzásegített leküzdeni a kelet-nyugati szembenállást – mondta Ciampi.

Jacques Chirac francia elnök mély megrendüléséről számolt be a pápa halála miatt. “II. János Pál bátorságával és eltökéltségével megérintette a szíveket és szellemeket, kinyitva az egyház kapuit a világ reménysége és szenvedései előtt” – közölte. Chirac szerint a pápa halála miatti gyász mélyen érinti Franciaországot és a franciákat, akik a katolikus egyház üzenetében ismernek magukra – tudatta közleményében.

Tony Blair, brit miniszterelnök a Downing Street-i kormányfői hivatal által szombaton késő este kiadott nyilatkozatában közölte, a néhai katolikus egyházfő gyakran nehéz élete során végig a társadalmi igazságosságért küzdött, és mindig az elnyomottak oldalán ált, akkor is, amikor fiatalemberként a náci megszállással kellett szembenéznie, és később is, amikor a kommunista rezsim ellen intézett nyílt kihívást. Blair szerint II. János Pál pápa soha nem ingott meg, amikor az általa helyesnek tartott ügyekért harcolt. A világ olyan vallási vezetővel lett szegényebb, aki bírta minden hit követőinek nagyrabecsülését, és a nem hívőkét is – áll a brit kormányfő szombati nyilatkozatában.

A Buckingham-palota szombat éjjel rövid nyilatkozatban tudatta II. Erzsébet királynő és az uralkodói család “mélységes megrendülését”.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár mélységes szomorúságáról adott hírt közleményében, és a “béke fáradhatatlan szószólójaként” méltatta a katolikus egyházfőt. Kofi Annan szerint a pápa azontúl, hogy betöltötte egymilliárd férfi, nő és gyermek szellemei vezetőjének szerepét, a vallások közötti párbeszéd valódi úttörője is volt. Az ENSZ főtitkára részvétét fejezte ki minden katolikus hívőnek és mindazoknak, akiket világszerte lelkileg megérintett a pápa imádsággal teli élete, az erőszakmentesség és a béke melletti kiállása.

A világon egyedülálló vezető személyiségként jellemezte II. János Pált Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök. A kereszténydemokrata kormányfő szerint az egyházfő negyedszázadon át teljesen egyedi hatással befolyásolta a világ fejlődését. A liberális Hollandiát a katolikus egyház nyíltan vagy burkoltan számos alkalommal bírálta egyebek között az abortusz, a homoszexualitás, a kábítószer-fogyasztás, az eutanázia engedélyezéséért.

Teremtő lélegzetet, lendületet adott a katolikus egyháznak a szombat este elhunyt II. János Pál pápa – közölte Guy Verhofstadt belga miniszterelnök. A héten szívműtéten átesett kormányfő szerint ez egyebek között a pápa fáradhatatlan utazásainak volt köszönhető. “Senki nem tagadja, hogy II. János Pál pápa rajtahagyta ujjlenyomatát a huszadik század második felének történelmén” – mondta a flamand liberális politikus.

II. János Pál pápa “az elsőszámú humanista volt ezen a földgolyón” – közölte vasárnap hajnalban Moszkvában Mihail Gorbacsov, a volt Szovjetunió egykori első és egyben utolsó elnöke. “A pápa nem csak a katolikusokért, hanem az egész világért rengeteget tett” – mondta Gorbacsov, akinek reformpolitikáját II. János Pál is támogatta.

Az izraeliek és a palesztinok egy emberként gyászolták a szombaton este elhunyt II. János Pál pápát, akinek a Szentföldön öt évvel ezelőtt tett, a béke ügyét szolgáló zarándoklata szöges ellentétben áll a térséget a következő években sújtó erőszakhullámmal. Az egyházfő halálhírére a ciszjordániai Betlehemben megkongatták a Születés templomának harangjait. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a az egész emberiséget ért veszteségnek nevezte pápa halálát, és méltatta a katolikus egyház, illetve Izrael és a zsidó nép viszonyának javításáért tett erőfeszítéseit. Nászir al-Kidva palesztin külügyminiszter emlékeztetett a katolikus egyházfőnek a Szentföldön tett “rendkívül fontos látogatására”, amely akkoriban hozzájárult egy olyan újfajta légkör kialakításához, amely reménnyel töltötte el a palesztin népet.

Magyarországi reakciók

II. János Pál nagy pápa volt, aki hosszú időre meghatározza az egyház életét és talán bizonyos szempontból a világét is – közölte Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egyházfő halálhírére. Az érsek szerint II. János Pált az utóbbi években többször emlegették úgy eredeti a keresztnevére utalva, hogy “Nagy Károly”. Erdő Péter úgy vélte, “a jelenlegi pápának nincs alternatívája”, olyan nagy személyiség volt, hogy nincs olyan érezhető, jelentős mozgalom vagy elképzelés, ami komolyan különbözne az övétől.

Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét II. János Pál halála miatt. A magyar államfő szerint a pápa a “Tízparancsolat és az evangéliumi jóhír, az emberi jogok, a tolerancia szüntelen hirdetésével adott erőt, bátorítást és reményt minden elnyomásban élő embernek”, és “a jóléti társadalmak visszáságait is érzékelte”. “Hite, emberi nagysága, kitartása egy kivételes történelmi időszak kivételes személyiségévé tették.”

“II. János Pál pápa halála óriási veszteség az emberiségnek, mert személyében egy tekintélyes, bölcs, szelíd és jó emberrel lett szegényebb a világ” – írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombat esti közleményben. A pápa halála “nem egyszerűen a hívők és azon belül is a katolikus egyház tragédiája, hanem a Föld minden olyan polgáráé, akik békésebb, emberségesebb és nem utolsósorban boldogabb világban akarnak élni”. Gyurcsány Ferenc szerint magyar nép számára különös jelentősége volt a Szentatya lengyel származásának. A kormányfő a Magyar Köztársaság kormánya nevében együttérzését fejezte ki a lengyel hívőknek, illetve mindazoknak, akik a pápát gyászolják.

A Fidesz szerint II. János Pál áldozatos élete és halála mindenkit főhajtásra késztet, és sorsdöntő volt erkölcsi helytállása a kommunizmus bukásában, amiért Közép- és Kelet-Európa népei hálásak neki. A párt közleményében méltatta, hogy a pápa “újra és újra felemelte szavát az európai népek összetartozása mellett”. A Fidesz szerint a hagyományos lengyel-magyar barátság miatt “különösen közel éreztük magunkhoz a pápát”, és osztozunk a hívők, s a lengyelek fájdalmában.

A Magyar Szocialista Párt őszinte együttérzését fejezi ki minden katolikus honfitársának, minden humanistának, aki szerette és tisztelte II. János Pál pápát – közölte Nyakó István, a párt szóvivője. Péter méltó követője volt az utazó pápa, aki küzdött a világ szegényeiért és az elesettekért nemcsak Európában, hanem a világ minden táján – mondta. Tisztelettel adóznak a pápa emlékének, és meghajolnak emberi nagysága előtt, nemcsak mint római katolikus egyházfő, hanem mint humanista, emberszerető, jóra és igazságra törekvő ember előtt – közölte a szóvivő.

(MTI)

Comments are closed.