Forrás: Magyar Rádió

A Magyarországon működő egyházak is a megrendülés hangján reagáltak II. János Pál pápa halálhírére.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozza: a szentatya magatartása, hűséges szolgálata nemcsak a katolikus hívőknek, de a másvallásúaknak és minden jóakaratú embernek reménységet és erőt adott.

Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsek szintén nyilatkozatban méltatta II. János Pál érdemeit, kiemelve, hogy ő volt az első pápa, aki Magyarországra is ellátogatott.

A Magyarországi Református egyház úgy tekint II. János Pál pápa alakjára, mint a 20. század utolsó harmadának meghatározó keresztény személyiségére – mondta Bölcskei Gusztáv református püspök a katolikus egyházfő halálhírének megerősítése után. A református zsinat lelkészi elnöke azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy II. János Pál volt az első pápa. aki engesztelő gesztusokat tette a reformátusok felé.

– Az volt a benyomásom, hogy nagyszerű ember, aki nyitott és olyan kontaktusképes, hogy szinte sugárzott róla, hogy bárkivel bármikor tud beszélni – nyilatkozta rádiónknak dr. Hafenscher Károly címzetes teológiai tanár, evangélikus lelkész. – Olyan jelentős vonást szeretnék kiemelni, ami az evangélikusok számára valóban feledhetetlen. Amikor átrepült a pápa Franciaország fölött és bocsánatot kért azért, ami Szent Bertalan éjszakáján történt a hugenotákkal, vagyis a protestánsokkal. Vagyis az apostol szólalt meg újra, aki azt mondta, hogy legszívesebben erőtlenségeimmel dicsekszem, mert akkor, amikor erőtelen vagyok, akkor vagyok erős.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kiemelte: a magyarországi zsidóság különösen nagyra értékeli a pápa azon megnyilvánulásait, amelyeket egyháza és a zsidóság kapcsolatainak jobbá tétele, a holokauszt lelki következményeinek felszámolása terén tett.

– II. János Pál pápa az a katolikus egyházfő volt, aki mindenütt a világon a párbeszédet kereste és a jó megoldást, ami szerinte az ember javát és egyben Isten dicsőségét szolgálja – emlékezett Schweitzer József.

MR

Comments are closed.