Forrás: MA

Hatodik alkalommal rendeznek Nemzetközi Csipkekiállítást és ezúttal Cseh Csipkebemutatót április 22-május 8-ig Kiskunhalason a Csipkeházban.

2005.04.02 10:57 Objektív Hírügynökség

A hagyományos csipkepályázat mellett a rendezvény idei díszvendége a prágai Klub Inspirace elnevezésű csipkeközpont, amely önálló kiállításon mutatja be a hagyományos és a világon egyedülálló modern cseh csipke múltját és jelenét.A közel 100 csipkét bemutató kiállításon a magángyűjtők és csipkekészítők alkotásai mellett a prágai Zsidó Múzeum csipkegyűjteményéből is láthatunk néhány, 17- 18- és 19. századi csipkeremeket.

A nemzetközi csipkepályázat célja az, hogy különböző csipketechnikával, különböző színek keverésével létrehozott, a mai modern környezethez tartozó, abba illeszkedő új csipkekonstrukciókat mutassanak be.

A pályázat témája ezúttal a tánc. A kilenc országból érkezett pályamunkák vert, varrott és vegyes csipke technikával készültek, elbírálásukat a Nemzetközi Csipkeszövetség (OIDFA) elnöke vezetésével francia és ír csipkeszaktekintélyek végzik.

Április 23-án, szombaton a Csipkeház kertjében rendezik meg a szintén hagyományos, egész napos csipketechnikai bemutatót és csipkevásárt, amelynek során cseh, észt, francia, ír, belga és magyar “csipkések” tanítják meg egymásnak és a látogatóknak a különleges csipkekészítési technikájukat. A jó hangulatról élő zenével a “Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče” morva zenekar gondoskodik.

Comments are closed.