Forrás: MNO

A halálos beteg II. János Pál pápa válságos állapota egyelőre stabilizálódott – jelentette az ADNKronos olasz hírügynökség Camillo Ruini bíborosnak, Róma pápai helynökének személyi titkárára hivatkozva, aki pénteken este azt mondta prédikációjában, hogy II. János Pál már látja, és kézzel érinti Istent.

II. János Pál pápa válságos állapota egyelőre stabilizálódott – jelentette az ADNKronos olasz hírügynökség Camillo Ruini bíborosnak, Róma pápai helynökének személyi titkárára hivatkozva. A súlyos szívelégtelenségben és szepszisben szenvedő pápa továbbra is küzd az életéért, de a Vatikán szerint már nincs esély a 84 éves egyházfő felgyógyulására.

Közben Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig, Kenyától Peruig hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok milliói imádkoztak II. János Pálért. A budavári Mátyás-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a jelenlévő papokkal késő este a pápáért tartott imavirrasztáson, amelyen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is. Az Egyesült Államokban George Bush elnök és felesége imádkozott a szentatyáért – közölte a klubradio.hu.

Ellentmondó információk a pápa életfunkcióiról

Ellentmondó hírek jelentek meg pénteken este a pápa életfunkcióinak leállásáról, de vatikáni hivatalos források cáfolták, hogy beállt volna II. János Pál pápánál az agyhalál, és változatlan szívműködését erősítették meg. Az AdnKronos hírügynökség azt jelentette pénteken, röviddel este nyolc óra után, hogy a pápa meghalt. Az ntv német hírtelevízió pedig orvosi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy leállt a pápa szívműködése. Vatikáni források szinte azonnal cáfolták a híreket.

Elvesztette az eszméletét a pápa – jelentették korábban az olasz hírügynökségek. Az Apcom olasz hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy nincs remény a pápa életbentartására. Az olasz tévé arról tudósított, hogy bezárták a Szent Péter bazilika jobboldali bronzkapuját. Ez akkor szokásos, ha meghal egy pápa. Korábban azt jelentette be Joaquin Navarro Valls, a Vatikán szóvivője, hogy romlott az egyházfő légzése és veseműködése, esett a vérnyomása.

“II. János Pál már látja és érinti az Urat”

A haldokló pápa lakosztályánál pénteken este megjelentek legközelebbi munkatársai és a kúria vezetői. Sokan közülük az egyházfő betegszobájába is bebocsátást nyertek. Megindító istentiszteleten mondott köszönetet a haldokló pápának Camillo Ruini olasz bíboros, Róma vikáriusa. A római Lateráni Szent János székesegyházban tartott misén több püspök és mintegy száz pap vett részt. Jelen voltak a legfőbb olasz közjogi méltóságok is. II. János Pál már látja és érinti az Urat – mondta a pápa halálálhírét bejelenteni hivatott bíboros a prédikációban. Az egyház működését szabályozó kánonjog szerint Róma vikáriusa jelenti be a pápa halálát.

Több millió katolikus hívő imádkozik a pápáért

A világon több millió katolikus hívő imádkozik a pápáért. A Vatikánvárosba csütörtök este folyamatosan érkeztek az emberek, péntek este hétkor pedig, amikor Joaquin Navarro-Walls bejelentette, hogy nincs már remény, akkor egész Róma megmozdult, és rohanva mentek az emberek a térre. A Szent Péter téren este kilenckor kezdődött imádságot, amelyet az olasz katolikus templomokban tartott misék előztek meg, Angelo Comastri szavai nyitották meg. A pápa vatikánvárosi helynöke úgy fogalmazott, hogy “Krisztus ezen az estén vagy éjszakán tágra nyitja a mennyek kapuit a pápa előtt”. A Szent Péter teret és a vatikáni Bazilikát kivilágították. Szombat hajnalra mintegy ezren maradtak.

Átmeneti időszak az egyház történetében

Átmeneti időszak kezdődött el az egyház történetében, a régi pápa már nem vezeti az egyházat, és egy átmeneti időszakra, az új pápa megválasztásáig a camerlengo, az apostoli kamara élén álló bíboros, jelenleg Joseph Ratzinger az, aki irányítja az egyházat, illetve a bíborosi tanácsot vezető bíborosok.

Mivel II. János Pál 26 éve áll az egyház élén, senki sem tudja pontosan, mi is fog történni, nem csak azért, mert már régóta nem volt pápatemetés Rómában, hanem azért is, mert rendkívüli pápa halálával állunk majd szemben.

Belázasodott és alacsonyra esett az egyházfő vérnyomása péntekre virradó éjszaka

A katolikus egyházfő péntekre virradó éjszaka húgyúti fertőzés következtében belázasodott, vérnyomása is vészesen alacsonyra esett, ezért antibiotikumos kezelésben részesítették. Vatikáni források arról számoltak be, hogy a pápa szervezete jól reagált a gyógyszerekre, így hajnalra stabilizálódott az állapota. A vatikáni szóvivő péntek reggel megerősítette azokat a korábbi híreszteléseket, miszerint II. János Pál tegnap este megkapta az utolsó kenetet, az egyházfőnek kiszolgáltatták a hetedik szentség közül az utolsót. Navarro-Valls elmondta: a nagybeteg egyházfőt magánorvosa, Renato Buzzonetti, továbbá két, az újjáélesztésben jártas specialista, egy szívgyógyász, egy orr-fül-gégész szakorvos és két ápoló látja el. Hozzátette: az egyházfő ismét elutasította, hogy bevigyék a Gemelli klinikára, ahonnan legutóbb március 13-án távozott.

Péntek délelőtt megérkezett a Vatikánba Camillo Ruini olasz bíboros, Róma vikáriusa, akinek a kánoni jog szerint feladata bejelenteni a pápa halálát. A szentszéki államtitkárság teljes készültségben van, sorra érkeznek Rómába a pápaválasztó bíborosok, jóllehet az utódot megválasztó konklávét csak a pápa halálhírének bejelentése után hívják össze hivatalosan. Délelőtt a Vatikánban járt a római főrabbi, és az iszlám közösségek is üzenetben hangsúlyozták, hogy imádkoznak a pápáért. II, János Pál pápáért nemcsak hazájában, Lengyelországban vagy a katolikus Mexikóban imádkoznak, hanem Moszkvában és Kínában is. II. János Pál súlyos állapotáról az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is azonnal hírt adott, Lengyelország püspökei pedig a mai napra nemzeti imanapot hirdettek meg.

A gégemetszés után II. János Pál romló egészségi állapotáról tudósított az olasz sajtó

A pápa tizenkilenc kilót veszített a testsúlyából azóta, hogy február 24-én gégemetszést hajtottak végre rajta. E drasztikus súlyvesztés, illetve az előrehaladott Parkinson-kór következtében kialakult nyelési elégtelenség tette indokolttá, hogy március 30-án szerdán egy, az orrán keresztül levezetett gumicsövön kezdték el táplálni. II. János Pál szerdán – még az orrszonda beültetése előtt – rövid időre megjelent lakosztályának ablakában, ahonnan ismét hang nélkül tudta megáldani a hívőket. A Vatikán ekkor még cáfolta, hogy a katolikus egyházfő visszatérne a római Gemelli klinikára. A pápa romló egészségi állapotával akkor már nagy aggodalommal foglalkozó olasz sajtó eközben már tényként kezelte, hogy II. János Pálra gyomorszonda-beültetés vár, s a Gemelli klinikán folynak az előkészületek a katolikus egyházfő fogadására.

A Corriere della Sera milánói lap arról cikkezett, hogy orvosok ellenőrizni kívánják azt a kanült, amelyet még a februári gégemetszés alkalmával ültettek be II. János Pál légcsövébe. A milánói lap egyúttal orvosokat is idézett, akik kételkedtek abban, hogy a római katolikus egyházfő valaha is hallható hangon beszél majd.

A húsvéti ünnepeket is beárnyékolta a pápa betegsége

Az idei húsvéti ünnepeket beárnyékolta a pápa romló egészségi állapota: János Pál negyedszázados “regnálása” óta először nem vett részt személyesen a nagypénteki keresztúti ájtatosságon, a szombati virrasztást televízión követte, s nem ő mondta a húsvétvasárnapi misét, valamint a pápai áldást. Ablakában húsvét hétfőjén sem jelent meg. Egyesek szerint eközben a háttérben már hónapok óta a hanyatló egyházfő utódlásának kérdéséről suttognak. A Vatikán idei, húsvéti ünnepségeit figyelemmel kísérők számára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, a katolikus egyházfő állapota egyre csak rosszabbodik. II. János Pál a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisén mindössze tizenhárom percen keresztül mutatkozott a soha nem látott tömeg előtt, majd szobája ablakából áldotta meg hang nélkül a híveket. A pápának szemmel láthatólag még ez a rövidke nyilvános szereplés is komoly nehézséget okozott: köhögési rohamok fogták el, légzési nehézségei és más fájdalmai erőteljesen látszottak arcán és keze mozgásán is. Mivel képtelen volt szavakat formálni, a húsvéti üzenetét Angelo Sodano bíboros érsek olvasta fel helyette, miközben az egyházfő némán áldotta meg a tömeget.

Az utóbbi hónapokban szinte folyamatosan betegeskedő, 84 éves János Pált legutóbb ez év február 24-én szállították be a római Gemelli klinikára, és az egyre súlyosbodó légzési nehézségek következtében még aznap este gégemetszést hajtottak végre rajta.

II. János Pál pápa betegségének kronológiája (ez év február elejétől húsvétig):

2005. február 1.: II. János Pált influenza okozta lázas állapotban és nehézlégzéssel szállították be a római Gemelli klinikára

2005. február 4: a Vatikán szerint javult a Szentatya állapota

2005. február 6.: az egyházfő személyesen tűnt fel kórházi szobájának ablakában, ahonnan az imádság keretében áldást osztott – a Reuters közlése szerint beteg, rekedt hangon szólalt meg

2005. február 10.: a pápa hivatalos tájékoztatás szerint gyógyultan tért vissza a Vatikánba

2005. február 13.: alig tudta megformálni a szavakat a Szent Péter téren megjelent több ezernyi zarándok és turista előtt, az Úrangyala imádságot Leonardo Sandri érsek, vatikáni helyettes államtitkár olvasta fel helyette

2005. február 24.: láz és nehézlégzés miatt ismét a római Gemelli klinikára szállították a katolikus egyházfőt, akin az egyre súlyosbodó légzési nehézségek miatt még aznap este gégemetszést hajtottak végre

2005. március 13: a pápa több mint kéthetes kórházi kezelése után hazatért palotájába

2005. március 15: állandó orvosi felügyelet mellett lábadozott a pápa apostoli palotájában, az olasz sajtó szerint II. János Pál emellett ellátja egyházfői teendőit is

2005. március 19: Giovanni Battista Ré bíboros, a püspöki kongregáció vezetője közölte: nem mutat be misét a nagyhéten, és csak a húsvétvasárnapi áldást fogja személyesen osztani a pápa, aki orvosai tanácsára döntött így. A katolikus egyházfő egészségi állapotát általában véve jónak írta le Ré bíboros. Mint mondta: a pápa beszédhangja közvetlen kontaktusban sokkal jobb, mint mikrofonon keresztül, mert a mikrofon torzítja azt

2005. március 25-28: János Pál negyedszázados “regnálása” óta először nem vett részt személyesen a nagypénteki keresztúti ájtatosságon, a szombati virrasztást televízión követte, s nem ő mondta a húsvétvasárnapi misét, valamint a pápai áldást. Ablakában húsvéthétfőn sem jelent meg.

(BBC News, CNN.com, Magyar Rádió, MNO, MTV Teletext, Info Rádió, Reuters, Klubrádió, HírTv)

Comments are closed.