Forrás: MA

A halálos beteg II. János Pál pápa válságos állapota az ADNKronos olasz hírügynökség jelentése szerint egyelőre stabilizálódott. Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig, Kenyától Peruig hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok milliói imádkoztak szombaton II. János Pál pápáért.

2005.04.02 07:52 MTI

Hírügynökségi jelentések szerint stabilizálódott a pápa kritikus egészségi állapota

Camillo Ruini bíboros, Róma pápai helynöke, akinek a kötelessége a katolikus egyházfő halálhírét bejelenteni, szombat hajnalban visszavonult a hálószobájába – közölte a vikárius személyi titkára, Don Nicola az ANDKronos hírügynökségnek nyilatkozva. “A pápa állapota a már ismert szinten stabilizálódott” – közölte a magántitkár.

A Szent Péter téren, ahol az éjszaka közel hetvenezren imádkoztak a pápáért, hajnalra mintegy ezer hívő maradt. Az apostoli palota harmadik emeletén lévő pápai lakosztály ablakában, ahonnan a pápa a vasárnapi áldást osztja, egész éjjel világos volt.

Péntek este ellenmondásos hírek jelentek meg pápa életfunkcióinak leállásáról, de vatikáni források cáfolták, hogy beállt volna II. János Pál pápánál az agyhalál, és változatlan szívműködését erősítették meg.

Milliók imádkoztak világszerte II. János Pál pápáért

Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig, Kenyától Peruig hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok milliói imádkoztak szombaton II. János Pál pápáért.

A súlyos szívelégtelenségben és szepszisben szenvedő pápa szombatra virradóra tovább küzdött az életéért, de a Vatikán szerint már nincs esély a 84 éves egyházfő felgyógyulására. A nagyvárosokban és a híres katolikus zarándokhelyeken – Újdelhiben, Kölnben, Párizsban, Moszkvában, Betlehemben, Bagdadban, New Yorkban, Sydneyben, Nairobiban, Abidjanban, valamint a portugáliai Fatimában, a dél-franciaországi Lourdes-ban és a lengyelországi Czestochowában – külön misét és imádságot mondtak II. János Pál pápáért.

A budavári Mátyás-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a jelenlévő papokkal pénteken késő este a pápáért tartott imavirrasztáson, amelyen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is. Az Egyesült Államokban George Bush elnök és felesége imádkozott pénteken a pápáért – közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő.

Portugáliában, Írországban, Szlovákiában és Horvátországban, valamint a latin-amerikai országokban püspökök, érsekek, bíborosok szólították fel buzgó imára a híveket. A katolikus hívők felhívás nélkül is ezrével járultak a templomokba a pápa állapota súlyosbodásának hírrére Litvániában, ahol a lakosság 75 százaléka katolikus, csakúgy, mint a Fülöp-szigeteken. Québec kanadai tartományban több százan imádkoztak a templomokban, így a montreali Szent József kápolnában, amelynek alapítóját, André testvért II. János Pál 1982-ben avatta boldoggá.

Latin-Amerika, ahol a világ katolikus hívőinek fele él, aggodalommal követi a pápa haláltusáját. Kolumbiában Alvaro Uribe elnök emelte ki Karol Wojtyla lelkierejét. Brazíliában Claudio Hummes bíboros, Sao Paulo érseke, a pápa egyik lehetséges utóda kérte a lakosságot, imádkozzon II. János Pálért, hogy “az Úr segítse és nyújtson neki vigaszt”. Mexikóban a szenátus elnöke, Diego Fernandez de Cevallos II. János Pál halálhírét bejelentve egyperces némaságot rendelt el, mielőtt észrevette tévedését.

A pápa szülőhazájában, Lengyelországban országszerte miséztek és imádkoztak II. János Pál pápáért. Marek Belka kormányfő szomorúságát és fájdalmát fejezte ki a Rómából érkező hírek hallatán. Lech Walesa volt elnök imára szólított fel a pápáért, akit “korunk Szent Péterének” nevezett. Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet követett el a katolikus egyházfő ellen, isztanbuli börtönében imádkozott. A római Szent Péter téren hívők tízezrei imádkoztak a pápa ablakai alatt.

Jeruzsálemben és Betlehemben keresztény palesztinok kísérték aggodalommal a híreket. A pápa 2000 márciusában járt a Szentföldön és felkeresett egy palesztin menekülttábort is. Államférfiak – hívők és nem hívők – egyaránt méltatták a II. János Pál pápasága alatt elvégzett munkát.

“Erkölcsi példa a világ számára” – fogalmazott Cormac Murphy-O,Connor, Anglia és Wales katolikus egyházának feje. “Nagy európai”, “a béke embere”, aki hozzájárult Európa egységesítéséhez – jelentette ki Dominique de Villepin francia belügyminiszter.

Oroszországban Igor Kovalevszkij, az orosz katolikus püspöki konferencia végrehajtó titkára emelte ki “azt a hatalmas szerepet, amelyet a pápa játszott a demokrácia megteremtésében Kelet- és Közép-Európa országaiban”.

Viktor Juscsenko ukrán elnök, aki maga ortodox vallású, büszkeségét fejezte ki , hogy a “pápa élete Ukrajnához kapcsolódik”. II. János Pál 2001-ben Ukrajnába látogatott és több ukrán nyelvű misét mutatott be. Kína, amely nem áll diplomáciai kapcsolatban a Vatikánnal, szombaton aggodalmát fejezte ki a pápa egészségi állapota miatt.

Comments are closed.