Forrás: Híradó

A római Szent Péter téren hívők tízezrei imádkoztak a pápa ablakai alatt

* II. János Pál pápáért virraszt a világ (1.)

* II. János Pál pápáért virraszt a világ (2.)

* II. János Pál pápáért virraszt a világ (3.)

Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig, Kenyától Peruig hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok milliói imádkoztak szombaton II. János Pál pápáért.

A súlyos szívelégtelenségben és szepszisben szenvedő pápa szombatra virradóra tovább küzdött az életéért, de a Vatikán szerint már nincs esély a 84 éves egyházfő felgyógyulására.

A nagyvárosokban és a híres katolikus zarándokhelyeken – Újdelhiben, Kölnben, Párizsban, Moszkvában, Betlehemben, Bagdadban, New Yorkban, Sydneyben, Nairobiban, Abidjanban, valamint a portugáliai Fatimában, a dél-franciaországi Lourdes-ban és a lengyelországi Czestochowában – külön misét és imádságot mondtak II. János Pál pápáért.

A budavári Mátyás-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a jelenlévő papokkal pénteken késő este a pápáért tartott imavirrasztáson, amelyen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is.

Az Egyesült Államokban George Bush elnök és felesége imádkozott pénteken a pápáért – közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő.

Portugáliában, Írországban, Szlovákiában és Horvátországban, valamint a latin-amerikai országokban püspökök, érsekek, bíborosok szólították fel buzgó imára a híveket. A katolikus hívők felhívás nélkül is ezrével járultak a templomokba a pápa állapota súlyosbodásának hírrére Litvániában, ahol a lakosság 75 százaléka katolikus, csakúgy, mint a Fülöp-szigeteken.

Québec kanadai tartományban több százan imádkoztak a templomokban, így a montreali Szent József kápolnában, amelynek alapítóját, André testvért II. János Pál 1982-ben avatta boldoggá.

Latin-Amerika, ahol a világ katolikus hívőinek fele él, aggodalommal követi a pápa haláltusáját. Kolumbiában Alvaro Uribe elnök emelte ki Karol Wojtyla lelkierejét.

Brazíliában Claudio Hummes bíboros, Sao Paulo érseke, a pápa egyik lehetséges utóda kérte a lakosságot, imádkozzon II. János Pálért, hogy “az Úr segítse és nyújtson neki vigaszt”. Mexikóban a szenátus elnöke, Diego Fernandez de Cevallos II. János Pál halálhírét bejelentve egyperces némaságot rendelt el, mielőtt észrevette tévedését.

A pápa szülőhazájában, Lengyelországban országszerte miséztek és imádkoztak II. János Pál pápáért. Marek Belka kormányfő szomorúságát és fájdalmát fejezte ki a Rómából érkező hírek hallatán. Lech Walesa volt elnök imára szólított fel a pápáért, akit “korunk Szent Péterének” nevezett.

Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet követett el a katolikus egyházfő ellen, isztanbuli börtönében imádkozott.

A római Szent Péter téren hívők tízezrei imádkoztak a pápa ablakai alatt.

Jeruzsálemben és Betlehemben keresztény palesztinok kísérték aggodalommal a híreket. A pápa 2000 márciusában járt a Szentföldön és felkeresett egy palesztin menekülttábort is.

Államférfiak – hívők és nem hívők – egyaránt méltatták a II. János Pál pápasága alatt elvégzett munkát.

“Erkölcsi példa a világ számára” – fogalmazott Cormac Murphy-O,Connor, Anglia és Wales katolikus egyházának feje. “Nagy európai”, “a béke embere”, aki hozzájárult Európa egységesítéséhez – jelentette ki Dominique de Villepin francia belügyminiszter.

Oroszországban Igor Kovalevszkij, az orosz katolikus püspöki konferencia végrehajtó titkára emelte ki “azt a hatalmas szerepet, amelyet a pápa játszott a demokrácia megteremtésében Kelet- és Közép-Európa országaiban”.

Viktor Juscsenko ukrán elnök, aki maga ortodox vallású, büszkeségét fejezte ki , hogy a “pápa élete Ukrajnához kapcsolódik”. II. János Pál 2001-ben Ukrajnába látogatott és több ukrán nyelvű misét mutatott be.

Kína, amely nem áll diplomáciai kapcsolatban a Vatikánnal, szombaton aggodalmát fejezte ki a pápa egészségi állapota miatt.

Comments are closed.