Forrás: Mozinet

Hírek

2005. április 2.

Forgatókönyvírói kurzus

A SOURCES 2 2005. évi első szemináriumát a Magyar Filmunió közreműködésével, Budapesten rendezi 2005. április 1. és 9. között. A kurzus során három magyar játékfilm forgatókönyvét tökéletesítik. A képzés hagyományos Sources of Inspiration előadásának meghívott előadója Szabó István.

A SOURCES 2 forgatókönyvírói képzés 1992 óta működik az Európai Unió MEDIA Programjának támogatásával. 1996-ig Hollandiában, azóta pedig Németországban, Berlinben van a központja. Évente három egyhetes kurzust szerveznek Európa különböző országaiban. A képzés célcsoportját európai filmes szakemberek, forgatókönyvírók és forgatókönyvírókból, társ-forgatókönyvírókból, producerekből és rendezőkből álló csapatok alkotják, akik saját, mozi / TV játékfilm, kreatív dokumentumfilm vagy gyermek és ifjúsági film projektekkel jelentkezhetnek. Az egyhetes képzés során a résztvevők neves szakértők útmutatásával dolgoznak forgatókönyveiken. Nemzetközi csoportokban és egyéni konzultációk keretében vitatják meg a forgatókönyvek hiányosságait, továbbfejlesztési lehetőségeit. A csoportmunkán túl minden alkalommal szerepelnek a programban előadások, melyeken a résztvevőkön túl szívesen látják a szervező ország forgatókönyvíróit, filmes szakembereit is. A kurzus meghívott előadója Szabó István, aki a Csodálatos Júlia című film vetítését követően filmkészítési tapasztalatairól, különös tekintettel a színészekkel való együttműködésről tart előadást.

A kurzus folyamán a résztvevők megtekinthetik a SOURCES 2 workshop keretében fejlesztett Andreas Gruber forgatókönyvéből készült Welcome Home (2004) című filmet, a Deák Krisztina által rendezett A miskolci boniésklájd (2004) című filmet, melynek forgatókönyvét Esztergályos Krisztina szintén a SOURCES 2 kurzus keretein belül dolgozta ki. A kurzus előadói között szerepel a dokumentumfilmes tapasztalatairól ismert Rolf Orthel, aki What’s Your Documentary’s Real Subject? címmel tart előadást, valamint esettanulmánnyal érkezik a Renegade Films Ltd. Londontól Kemény Ildikó, a Sorstalanság című film angol producere. A nemzetközi ko-produkció témájával foglalkozó előadásának címe: Developing „The Thought Gang”

Comments are closed.