Forrás: Index

Április 4: Felszabadulás vagy megszállás?

Index

2005. április 2., szombat 10:56

Az emberek harmada felszabadulásnak, harmada megszállásnak éli meg a szovjet csapatok bevonulását Magyarországra, vagyis az április 4-ei eseményeket – írja a Népszabadság. A Medián által megkérdezettek harmada szerint azonban egyik kifejezés sem helyes. Három részre szakadt az ország április 4-e megítélésével kapcsolatban – derül ki a Medián felméréséből, melyet a Népszabadság kérésére készítettek. Az ország harmada szerint a szovjet csapatok felszabadították Magyarországot, ugyanennyien gondolják azt, hogy megszállták az országot, és egyharmad gondolja, hogy egyik kifejezés sem helyes.

Pártok és sorsok

A Népszabadság cikke szerint a válaszadóknak nem objektív okok miatt alakult ki a véleményük, és az életkor is csak ki mértékben befolyásolja a véleményeket. A legidősebbeknek, akik átélték ezt az időszakot, határozottabb véleménye van a történtekről. Vagyis közülük többen értékelik megszállásnak vagy felszabadításnak a szovjet csapatok bevonulását.

A ma élők leginkább a szocialista rendszerhez való viszonyuk szerint ítélik meg április 4-ét. A Medián felmérésében négy százalék nyilatkozta azt, hogy érte sérelem a rendszerváltás előtt, húsz százalék mondja azt, hogy családtagjaival történt ilyesmi. Az ilyen módon érintettek fele értelmezi megszállásként az 1944-45-ös eseményeket. A volt MSZMP-tagok kétharmada pedig felszabadulásként értékeli a történteket.

A pártpreferenciák legalább ekkora mértékben meghatározzák a viszonyt április 4-ével. A Fidesz szavazóinak 41 százaléka szerint a szovjet csapatok megszállták, az MSZP-sek 43 százaléka és az SZDSZ-esek 51 százaléka szerint viszont felszabadították az országot. A Medián szerint ebben a kérdésben nagyobb a különbség a két oldal szavazói között, mint bármelyik más kérdésben.

Felelősség

A felmérésben azt is megkeresték, hogy Horthy Miklós mekkora felelősséget visel a magyarországi zsidóság jelentős részének haláláért. A lakosság ebben a kérdésben is megosztott, de nem a pártok mentén. Mindkét nagy párt szavazótáborában egyaránt minden második ember felelősnek tartja a kormányzót is a magyar holokausztért. Sokan vannak azonban, akik minden felelősséget a németekre hárítanak.

A megkérdezettek harmada egyetért azzal, hogy erre az időszakra sem a felszabadulás, sem a megszállás kifejezést nem lenne szabad használni, mert az emberek különböző módon élték át a történteket, ezért sokan az egyiket, sokan a másikat érezhetik sértőnek.

Comments are closed.