Forrás: Magyar Rádió

A halálos beteg II. János Pál pápa válságos állapota egyelőre stabilizálódott – jelentette az ADNKronos olasz hírügynökség Camillo Ruini bíborosnak, Róma pápai helynökének személyi titkárára hivatkozva, aki úgy nyilatkozott, hogy II. János Pál már látja, és kézzel érinti Istent.

Pénteken este még azt jelentették a hírügyökségek, hogy II. János Pál egyre rosszabb állapotban van: újra összeomlott a vérkeringése. Az ntv német hírtelevízió orvosi forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy leállt a pápa szívműködése, EKG-ja már nem mutat jelet. Az AdnKronos olasz hírügynökség szerint pedig – mely most a viszonylag stabil állapotról számolt be – az agyműködést jelző EEG agyhalált mutatott az egyházfőnél, de Vatikáni források cáfolták mindkét hírt, utóbbit azzal, hogy az apostoli palotában nincs is ilyen agyfunkciók mérésére szolgáló készülék.

Világszerte hívők milliói imádkoztak szombaton a katolikus egyházfőért Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig, Kenyától Peruig: hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok. Budapesten a Mátyás-templomban pénteken este tíz óra és éjfél között virrasztást tartottak.

Természetesen a római Szent Péter tér is megtelt, tele voltak a környező utcák, egészen az Angyalvárig tömött sorokban álltak az emberek, rózsafüzérrel a kézben. Este kilenc óra óta papok álltak a bazilika lépcsőjén, a tömeg teljes csendben volt, csak az imát ismételték. A légkörre a legjobb kifejezés talán az volt: meghatódott, de ugyanakkor nagyon nyugodt. Az emberek azért voltak itt, hogy együtt imádkozzanak, közel legyenek a pápához, ne hagyják őt magára.

Csütörtök este óta folyamatosan érkeztek az emberek, de péntek este hét órakor, amikor Joaquin Navarro-Walls bejelentette, hogy nincs már remény, akkor egész Róma megmozdult, és rohanva mentek az emberek a térre. Szombat hajnalra mintegy ezren maradtak.

Átmeneti időszak kezdődött el az egyház történetében, a régi pápa már nem vezeti az egyházat, és egy átmeneti időszakra, az új pápa megválasztásáig a camerlengo, az apostoli kamara élén álló bíboros, most Joseph Ratzinger az, aki irányítja az egyházat, illetve a bíborosi tanácsot vezető bíborosok.

Mivel II. János Pál 26 éve áll az egyház élén, senki sem tudja pontosan, mi is fog történni, nem csak azért, mert már régóta nem volt pápa-temetés Rómában, hanem azért is, mert rendkívüli pápa halálával állunk majd szemben.

MR, Sárközy Júlia (Róma)

Comments are closed.