Forrás: HVG

II. János Pál pápa válságos állapota az ADNKronos olasz hírügynökség jelentése szerint egyelőre stabilizálódott. Camillo Ruini bíboros, Róma pápai helynöke, akinek a kötelessége a katolikus egyházfő halálhírét bejelenteni, szombat hajnalban visszavonult a hálószobájába – közölte a vikárius személyi titkára, Don Nicola az ANDKronos hírügynökségnek nyilatkozva.

‘A pápa állapota a már ismert szinten stabilizálódott’ – közölte a magántitkár. A Szent Péter téren, ahol az éjszaka közel hetvenezren imádkoztak a pápáért, hajnalra mintegy ezer hívő maradt. Az apostoli palota harmadik emeletén lévő pápai lakosztály ablakában, ahonnan a pápa a vasárnapi áldást osztja, egész éjjel világos volt.

A Vatikán határozottan cáfolta pénteken késő este, hogy megszűntek volna II. János Pál pápa bizonyos életfunkciói, és azt ígérte, hogy időben hiteles tájékoztatást ad az egyházfő állapotáról, az abban bekövetkező esetleges változásokról. Az este folyamán több, tévesnek bizonyult hír is lábra kapott arról, hogy válságos állapotban lévő katolikus egyházfő meghalt.

Az este folyamán mindenesetre maga a Szentszék hivatalos szóvivője is megerősítette, hogy jelentősen romlott a 84-éves katolikus egyházfő állapota, veseelégtelenség lépett fel nála, felszínessé vált a légzése, tovább csökkent a vérnyomása. A közlés szerint pápa biológiai paraméterei jelentős mértékben romlottak.

Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig, Kenyától Peruig hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok milliói imádkoztak II. János Pál pápáért. A nagyvárosokban és a híres katolikus zarándokhelyeken – Újdelhiben, Kölnben, Párizsban, Moszkvában, Betlehemben, Bagdadban, New Yorkban, Sydneyben, Nairobiban, Abidjanban, valamint a portugáliai Fatimában, a dél-franciaországi Lourdes-ban és a lengyelországi Czestochowában – külön misét és imádságot mondtak II. János Pál pápáért. A budavári Mátyás-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a jelenlévő papokkal pénteken késő este a pápáért tartott imavirrasztáson, amelyen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is.

Comments are closed.