Forrás: Origo

Avokádó, mangó, papaja – ma már számunkra sem ismeretlen gyümölcsök. Ízletesek és vitaminban gazdagok, a tavasz eleji gyümölcshiányos időszakban is beszerezhetők a piacról. Érdemes kipróbálni a velük készíthető következő finomságokat.

Avokádó: franciásan, töltve és a híres guacamole

Az avokádó őshazája Közép-Amerika, de ma már jelentős mennyiségben termelik Afrikában és Izraelben. Egyedi sajátossága, hogy kizárólag nyersen lehet fogyasztani, mert bármilyen hőhatás, sütés, főzés következtében megkeseredik. Minél érettebb, annál ízesebb, enyhén mogyoróízű. A gyümölcs húsa halványzöld, de lehet halványsárga is. Az érettségtől függően állaga egészen krémszerű is lehet.

Avokádó

Mangó

Papaja

Mivel a gyümölcsöt a szállíthatóság miatt éretlenül szedik le, a felhasználás előtt 4-5 nappal tegyük papírzacskóba, így szobahőmérsékleten megérik. Közvetlenül csak a felhasználás előtt nyissuk fel a gyümölcsöt, mert a levegő hatására az oxidációs folyamat azonnal beáll, és a gyümölcs húsa megbarnul. Az avokádó húsa zsíros, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely igen könnyen emészthető. Mivel  közel 30% zsírt tartalmaz, igen hatásos vágyfokozó is. C- és A-vitamin mellett B1-, B2-vitamint is tartalmaz a jelentős ásványi anyagok mellett.

Töltött avokádó

Hozzávalók: 2 db avokádó, 2 db citrom, 30 dkg zeller, 1 db narancs, 10 dkg gépsonka, 5 dkg mandula, 15 dkg majonéz, 3 dkg porcukor, 5 cl tejszín, őrölt fehér bors, só

Ajánlat

Lazactatár avokádóval

Kaldeneker György receptje.

Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és az így előkészített gyümölcsöt meglocsoljuk citromlével.

A megtisztított zellert enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük, majd amikor kihűlt, vékony metéltre vágjuk. A narancsot gerezdekre szedjük és mindegyik gerezdet félbevágjuk. A gépsonkát is vékony metéltre vágjuk, míg a megtisztított mandulát durvára daraboljuk. A majonézt keverőtálba tesszük, sóval, porcukorral, őrölt fehér borssal, citromlével ízesítjük, és kevés tejszín hozzáadásával simára keverjük. A majonézbe belekeverjük a zellert, a narancsszeleteket, a gépsonkát és a mandulát. A félbevágott avokádókat ezzel megtöltjük és a hűtőbe téve jól lehűtjük.

Elkészítési idő: 40 perc

Egy adag: 1690 kJ/402 kcal

Ajánlott ital: száraz fehérbor – Somlói Tramini 2002

Guacamole

Hozzávalók: 2 db érett avokádó, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, Cayenne-bors, 1 citrom vagy lime leve, 1-2 zöld chilipaprika, 2 evőkanál apróra vágott paradicsom

A tálaláshoz: Jalapeno (csípős paprika savanyúság), tortilla chips

Az avokádó húsát kikaparjuk, a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a citromlevet, és a felkockázott paradicsomot, chilipaprikát. Mindezt összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, Cayenne-borssal ízesítjük.

A mártogatóst kis tálkákba adjuk tortilla chipsszel, Jalapenóval, és a tequilát se felejtsük el mellőle!

Elkészítési idő: kb. 20 perc

Avokádó franciásan

Hozzávalók: 3 db avokádó, 10 dkg rokfort sajt, 5 dkg vaj, 1 db citrom

Az avokádót hosszában kettévágjuk, magját eltávolítjuk és egy evőkanál segítségével a húsát kikaparjuk. A gyümölcs húsát áttörjük, hasonlóan a rokfort sajtot is. Az áttört avokádót, a rokfortot, a lágy vajat, szűrt citromlével ízesítve habosra keverjük. Az így nyert krémet csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük és az avokádó héjába töltjük. Jól lehűtjük és világosra pirított fehér kenyérszeleteket adunk mellé.

Elkészítési idő: 25 perc

Egy adag: 1126 kJ/268 kcal

Ajánlott ital: száraz fehérbor – Mőcsényi Chardonnay 2003

Mangó: mandulás pulykamell mangóval, mangós túrókrém, túrótorta mangóval

A mangó körte alakú trópusi gyümölcs, melynek őshazája India. A gyümölcs óriási magja ovális, mint a mandula, de annál háromszor-négyszer nagyobb. A gyümölcsöt legpraktikusabban úgy tisztíthatjuk meg, tehetjük ehetővé, ha a narancshoz hasonlóan héját bevagdossuk és a csúcstól a kocsányig haladva lehúzzuk. Ezután a húsát a magról leszedjük és kisebb hasábokra feldaraboljuk.

A mangó csak érett állapotban fogyasztható, bár nem teljesen éretten szedik le. Néhány napig tegyük hűtőszekrénybe, ahol magától megérik. A gyümölcs héján látható apróbb barna és fekete foltok mutatják, hogy a gyümölcs megérett. Könnyen emészthető, igen jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz.

Túrótorta mangóval

Hozzávalók: 27 cm átmérőjű tortakarika, 8 lap (vagy 10 dkg) fehér zselatin, 2 db érett mangó, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 0,5 kg tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé, 1,5 dl tejszín, csipet sáfrány (vagy kurkuma)

a dekorációhoz: 3 lap fehér zselatin, 1 db érett mangó, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé

A túrókrémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Mindkét mangót meghámozzuk, magjukat eltávolítjuk, pürésítjük, finom szitán áttörjük. A tojássárgákat, a cukrot és vaníliás cukrot habosra felverjük, hozzáadjuk a citromlét, mangópürét, túrót és sáfrányt, simára keverjük. A zselatint kicsavarjuk, enyhe hőn feloldjuk, szintén a túrókrémhez keverjük. A kész krémet kb. 30 percre hidegre tesszük, míg kocsonyásodni kezd.

A tejszínt kemény habbá verjük, a krémhez keverjük, és további 10 percig hűtjük. Egyenletesen elosztva a tortára kenjük, ismét hűtjük.

A dekorációhoz a zselatint beáztatjuk, a mangót meghámozzuk, vékony csíkokra szeleteljük, 12 szeletet félreteszünk. A többi gyümölcshúst másfél deciliter vízzel, a cukorral és citromlével 10 percig főzzük, majd pürésítjük. Finom szűrőn áttörjük, a csepegő zselatint is hozzákeverjük, hideg vízfürdőben kihűtjük. Amikor a máz kocsonyásodni kezd, a torta tetejét a gyümölcsszeletekkel csillagformán beborítjuk. A közepén kezdve a mázzal bevonjuk a tortát. Ezután még legalább 1-2 órát hűtjük. Tálalás előtt esetleg még tejszínnel is díszíthetjük.

Elkészítési idő: 70 perc

Egy adag: 1684 kJ/402 kcal

Ajánlott ital: édes fehérbor – Tokaji Aszú 4 puttonyos 1999

Mandulás pulykamell mangóval

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 12 dkg mandula, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 3 dl étolaj, 2 db mangó, 6 dkg vaj, törött bors, curry, só

A pulykamellből 8 db, egyenként 6-8 dkg-os szeletet vágunk. Enyhén kiveregetjük, megsózzuk és kevés törött borssal meghintjük. A megtisztított mandulát durvára összevágjuk. Az előkészített hússzeleteket lisztbe, felvert tojásba, végül a tört mandulába bundázzuk és bő forró olajba téve szép világosbarnára sütjük. A mangót meghámozzuk, a gyümölcshúst a magjáról éles késsel leszedjük és hasábokra vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk és a gyümölcsdarabokat beletéve erős tűzön átforgatjuk. A tálra helyezett pulykamell szeletekre a mangót ráöntjük és curryvel fűszerezzük. Külön párolt rizst adunk mellé.

Elkészítési idő: 55 perc

Egy adag: 1835 kJ/437 kcal

Ajánlott ital: édes fehérbor – Tokaji Szamorodni Édes 2000

Mangós túrókrém pohárban

Hozzávalók: 4 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 0,5 db vaníliarúd, 4 db tojássárga, 2 dkg zselatin, 60 dkg mangó, 35 dkg tehéntúró, 4 dl tejszín, citromhéj

A tejet a cukor felével és a vaníliával felfőzzük. A tojássárgákat a cukor másik felével kikeverjük, majd ha a tej felforrt, habverővel állandóan kevergetve hozzáöntjük és forrpontig hevítjük. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd belekeverjük a kevés vízben feloldott zselatint. Az elkészített krémet jól lehűtjük, közben a mangó húsát kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a krémhez, az előzőleg áttört tehéntúróval együtt. Végül lazán hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszín kétharmad részét. Ezután talpas poharakba töltjük, hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük.

Mielőtt asztalra adnánk, tetejét a megmaradt tejszínhabbal és mangó darabkákkal díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc

Egy adag: 1200 kJ/286 kcal

Ajánlott ital: édes fehérbor – Tokaji Késői Szüretelésű Furmint 2002

Papaja: papajaturmix és töltött papaja

A papaja őshazája Mexikó, Kuba és Brazília. Ovális alakú, belsejében fekete színű magok találhatók. Kívül zöld, amennyiben teljesen érett, a héja sárgászöld, belseje pedig élénk narancssárga. Úgy tudjuk megállapítani, hogy a gyümölcs érett-e, hogy ujjunk nyomására enged a papaja rostozata. Az érett papaját hasonlóan kezeljük, mint a sárgadinnyét. Négyfelé vagy kétfelé vágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd a gyümölcs húsát a héjából kivágjuk és visszatesszük. Ilyen formában helyezzük tányérra, jól lehűtjük, fogyasztás előtt meglocsoljuk citromlével.

Papajaturmix

Hozzávalók: 2 db papaja, 5 dl tej, 8 dkg porcukor, 1 db citrom, 5 cl citromlikőr, 3-4 db jégkocka

Meghámozzuk a papajákat, hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő magokat eltávolítjuk. A gyümölcs húsát kisebb darabokra vágjuk. Ráöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a szűrt citromlevet, végül a citromlikőrt. A jégkockákkal együtt a turmixgépbe tesszük és pépesítjük. Jéghidegre hűtve koktélos poharakba töltjük és citromkarikákkal díszítjük.

Elkészítési idő: 20 perc

Egy adag: 833 kJ/194 kcal

Töltött papaja

Hozzávalók: 2 db papaja, 25 dkg gépsonka, 20 dkg füstölt sajt, 0,5 csomó metélőhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 8 dkg vaj, 3 dkg zsemlemorzsa, rozmaring, só

A papaját meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és félpuhára főzzük. A főzővizéből kiemeljük, jól lecsepegtetjük. A sovány sonkát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a lereszelt füstölt sajt 2/3 részét, a finomra vágott metélőhagymát, a zúzott fokhagymát, az egész tojást és 5 dkg lágy vajat. Őrölt rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk. Ezzel a töltelékkel a félbevágott papajákat gazdagon megtöltjük. Aljára éles késsel talpat vágunk, hogy ne tudjon billegni. Vajjal kikent sütőtepsibe tesszük, tetejét a megmaradt sajttal megszórjuk, kevés zsemlemorzsával meghintjük és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 1839 kJ/438 kcal

Ajánlott ital: félédes fehérbor – Tokaji Muskat Lunel 2001

(Magyar Konyha)

Comments are closed.