Forrás: Index

Kisebbségellenes a kollégisták többsége

Index

2005. április 1., péntek 8:13

A kollégista diákok 80 százaléka előítéletes a kisebbségekkel szemben, csaknem egyötödük enyhén vagy súlyosan antiszemita – ez derül ki egy felsőoktatási felmérésből. A megkérdezettek szerint a karrier egyenlő a pénzzel. Előítéletesek és pénzközpontúak a kollégisták a Felsőoktatási Kutatóintézet legújabb felmérése szerint, melyet a Magyar Hírlap ismertet pénteki számában.

Először vizsgálták

Tízből nyolc kollégistának előítéletei vannak a kisebbségekkel szemben, tizennyolc százalékuk enyhén vagy súlyosan antiszemita – derül ki a Felsőoktatási Kutatóintézet még nem publikált kutatásából. A diákok előítéleteit a Nyugat-Európában már régóta használatos “direkt kérdésekkel” most először vizsgálta reprezentatívan magyar kutatóintézet. “A finoman fogalmazva is nem túl jó statisztika minket is meglepett” – mondta Gábor Kálmán, a kutatás vezetője.

Nem jobb a helyzet a hallgatók értékrendjét vizsgálva sem: a válaszadók szerint karriert elsősorban sok pénzzel lehet befutni, és a boldogságnak is a jó anyagi helyzet az egyik legfontosabb feltétele. A kutatásvezető elmondta: a magyar felmérés eredményei hasonlítanak az uniós vizsgálatokéhoz.

Bizonytalanság

Szakemberek szerint a két dolog összefügg: mindkettőt az állandó bizonytalanság okozza, ugyanakkor úgy vélik, hogy a fiatalok csak a társadalom és a felnőttek normáit próbálják követni. Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a kutatás nem reprezentálja a felsőoktatásban tanulókat, mivel a kollégisták összetétele jelentősen eltér az összes hallgatóétól.

Comments are closed.