Forrás: Világgazdaság

Kultúra

Beethoven és Barenboim

[2005-04-01]

Tegnap Bartók Béla I. zongoraversenye szerepelt a programban az új Nemzeti Hangversenyteremben, a talán legnagyobb múltú és méltán világhírű tengerentúli együttessel, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral. Ma este nem zongorázik, hanem vezényel: ugyancsak a chicagóiakkal – két, korszakos jelentőségű magyar dirigens, Reiner Frigyes és Solti György egykori zenekarával – szólaltatja meg Mahler monumentális IX. szimfóniáját. Daniel Barenboim a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként Magyarországon koncertezik, s erre az alkalomra tökéletesen illik a közhelyszerű megfogalmazás: piros betűs ünnep a hazai zeneéletben.

A hatvanhárom éves, argentin születésű, Izraelben felnőtt, világutazó zongoraművész-karmester igazi szupersztár, de a szó legjobb értelmében: az ő esetében nem a menedzselés és a médiakörítés apró trükkjei vezettek a világhírhez, hanem az eredeti tehetség, a megkérdőjelezhetetlen mesterségbeli tudás, az érzékenység és muzikalitás. Csodagyerekként kezdte karrierjét, így több mint fél évszázada megszakítás nélkül színpadon van, de produkcióiban nyoma sincs fásultságnak, üres rutinnak. Minden előadása egyszeri és megismételhetetlen, a művészi értékek mellett a felszabadult muzsikálás örömét is magában hordozza, pedig csöppet sem lehet könnyű a repülőgép-szálloda-koncertterem háromszögben élni.

Azoknak, akik tegnap és/ vagy ma élőben hallgathatják Barenboimot, s persze azoknak is, akik már nem jutottak jegyhez, szívből ajánlható az az enciklopédikus igényű hanglemez-vállalkozás, amelyen (összesen hat CD-n) Beethoven kilenc szimfóniája, valamint az egyetlen operájához, a Fidelióhoz írt négy különböző nyitány hallható. Igaz, Barenboim ezen az albumon – amely hétórányi tiszta zenét tartalmaz – nem a chicagói zenekart, hanem a Staatskapelle Berlin ugyancsak kiváló együttesét vezényli. A Beethoven-szimfóniákból jelenleg is több tucat különböző, historikus és modern felfogású, archív és vadonatúj felvétel forog a világ hanglemezpiacán, roppant nehéz tehát ezekről a művekről bármi újat mondani. Barenboimnak és a zenekarnak mégis sikerül: szenvedélyes, érzelemtől fűtött előadásuk nagyszerűen megmutatja, hogyan feszítette szét Beethoven zenéje a bécsi klasszika korlátait, és hogyan tört utat magának a romantika felé.

Beethoven kilenc szimfóniája (hat CD-n), Staatskapelle Berlin, vezényel: Daniel Barenboim, Warner Classics

Comments are closed.