Forrás: Magyar Rádió

Németországban nemcsak az egyébként kisebbségben lévő katolikusok, még csak nem is a keresztények, hanem a muzulmánok és a zsidók is imádkoztak az este II. János Pálért.

Pénteken a mohamedánok szent napja az este beálltával pedig a zsidók a szombat beköszöntét ünneplik templomaikban. Mindként nem keresztény vallás hívei tisztában vannak vele, hogy ez a pápa rendkívüli teljesítményekkel tette magát történelmi személyiséggé a vallások közötti megértésért tett szolgálaiért.

Ennek szellemében a római katolikus egyházfőként ellátogatott például a zsidó államba, Izraelbe is és imádkozott a zsidók legszentebb helyén, a siratófalnál. A berlini, a frankfurti és a többi zsidók által is lakott német város zsinagógáiban erről is megemlékeztek, illetőleg arról, hogy a pápa határozottan síkra szállt az antiszemitizmus és minden egyéb faji, illetőleg vallási alapú megkülönböztetés ellen.

A muzulmánok, a németországi törökök különösen nagyra értékelik, hogy a pápa nagyvonalúan megbocsátott még az ugyancsak török Ali Agcának is, aki 24 évvel ezelőtt kísérletet tett életének kioltására.

A római katolikus egyházfő elkötelezetten minden befolyását latba vetve igyekezett elősegíteni nemcsak a katolikusok és a nem katolikus keresztények, hanem a muzulmánok és a zsidók közötti feszültségek megszüntetéséhez. Németországban még arra számítottak egyébként, hogy II. János Pál az idén ellátogat oda. Erre a látogatásra már nem kerülhet sor.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.