Forrás: Híradó

Egy több évszázados, fejetlen, ám igen színes és részletes Vénusz szobrot állítottak ki az Izraeli múzeumban egy évtizeddel annak észak-izraeli felfedezése után

Az életnagyságú márványszobor az egyik legfontosabb római kori felfedezés a világon – mondja James Snyder kutató.

A szobrot még 1993-ban fedezték fel egy ősi fürdőházban egy régészeti ásatás során, Beit Sheanban. A kis város a Jordán folyó közelében fekszik. A Héber Egyetem archeológusai, akik Vénuszt is megtalálták, számos egyéb szobrot is napvilágra hoztak, többek között Dionűszoszt, Athénét és egy fej nélküli nimfát.

A némileg rózsaszínes Vénusznak valószínűleg gyönyörű feje lehetett, hullámos hajának egy része most is a kulcscsontot övezik. A szobrot a kutatók szerint a “szégyenlős Vénusz” alapján készítették, legalábbis erre utal helyzete, mivel a szobor hiányzó keze olyan részeket fed fel a testen, amit a művész valószínűleg el akart rejteni. A szárnyas Erósz, mint kövérkés gyerek, a szobor bal lábánál egy delfinen lovagolva jelenik meg.

Gideon Foerster archeológus szerint a fél tonnás szobor mintegy 400 éves. A kutató és kollégái úgy vélik, hogy Vénuszt a modern Törökország Aphrodisias városában készült.

A múzeum kurátora szerint a római, hellén és bizánci kiállítások mellett a szobor a római kori kultúra egyik legjobb állapotban fennmaradt mementója.

MSNBC

Comments are closed.