Forrás: MNO

“Megrendezett médiafogásnak” nevezte az Egyesült Államok a sajtó munkatárasainak tegnap az iráni Natanzban lévő nukleáris létesítményben tett látogatását. Washington egyben sürgette Teheránt, hogy adja jelét tényleges együttműködési szándékának, és minden gyanús létesítménybe engedjen betekintést a nemzetközi ellenőröknek.

“Megrendezett médiafogásnak” nevezte az Egyesült Államok a sajtó munkatárasainak tegnap az iráni Natanzban lévő nukleáris létesítményben tett látogatását. A washingtoni külügyminisztérium szerint Teheránnak meg kellene válaszolnia azokat a kérdéseket, amelyek a 2002-ig teljes titokban működő létesítményben folyó tevékenységre vonatkoznak – tudósított a BBC.

Az eset kapcsán az Egyesült Államok ismét felszólította Iránt: biztosítsa a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői számára a teljes betekintést a nukleáris létesítményeiben folyó tevékenységekbe, ezzel is segítve eloszlatni a titkos teheráni fegyverprogramra vonatkozó félelmeket. A washingtoni külügy helyettes szóvivője úgy fogalmazott: “Amennyiben Irán kész komolyan demonstrálni nukleáris programjának átláthatóságát, úgy válaszoljon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség még megválaszolatlan kérdéseire”. A szóvivő szerint egy megrendezett sajtóeseményen kívül Teheránnak számos más módja lenne arra, hogy valódi, hatékony és tartalmas együttműködésre irányuló szándékát bizonyíthassa. Így például az, ha a nemzetközi ellenőröknek “teljes és korlátozások nélküli hozzáférést biztosítana a gyanús létesítményekhez”.

Emlékezetes: Teherán szerdán lehetővé tette, hogy harmincnál több helyi és külföldi újságíró kísérje el Mohammed Khatami iráni elnököt a perzsa fővárostól 250 kilométerre délre fekvő Natanz nukleáris létesítményében tett látogatására. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a látogatókat egy épület belsejében lévő hatalmas üres terembe vezették, ahol akár 50 ezer urándúsító centrifuga számára is elegendő hely állt rendelkezésre. A helyiség több mint 18 méterrel a föld alatt volt, a hivatalos indoklás szerint “biztonsági problémák” miatt – védelmi szakértők szerint azonban nyilván egy esetleges amerikai vagy izraeli légi csapás elleni védelem céljával. Ezt megerősíteni látszik, hogy a sajtó munkatársai számos légelhárító állást láttak a létesítmény körül. Mohammad Szaeedi, az iráni atomenergiai ügyekért felelős hivatal vezetője szerint a NAÜ már vizsgálta a natanzi objektumot.

Comments are closed.