Forrás: Origo

2003 szeptemberében Vas megyében indult az első büntetőeljárás a roma kárpótlási ügyben, Győr-Moson-Sopron megyében tavaly novemberben helyeztek előzetes letartóztatásba két roma férfit a roma kárpótlásokkal kapcsolatos visszaélések ügyében, Bács-Kiskun megyében pedig az idén februárban már 24 gyanúsítottja volt az Osztrák Megbékélési Alap által nyújtott kárpótlással történt visszaélések miatt indított bűnügynek. Legutóbb Veszprém megyében zárult vádemelési javaslattal harmincöt gyanúsított ellen a rendőrségi vizsgálat.

Még 2003 szeptemberében indult büntetőeljárás Vas megyében közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. „A feljelentő (…) szerint a későbbi gyanúsítottak visszaéltek adataival akkor, amikor beleegyezése nélkül bejelentették őt saját lakcímükre azért, hogy így juthassanak hozzá a (…) segélyhez” – nyilatkozta idén március 3-án Szalai Ferenc őrnagy, a Vas megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense.

„Szombathelyről és környékéről többen is benyújtották igényüket, a vizsgálat során felmerült a csalás gyanúja is, mivel a tettesek egymásnak tanúskodva fiktív adattartalmú nyomtatványokat töltöttek ki, így próbáltak meg pénzhez jutni” – fűzte hozzá Szalai Ferenc. Idős, gyakran egyedül élő romákat használtak ki, de előfordult, hogy hajléktalanoknak 8000 és 40 000 forint közötti összegeket ígérve jutottak hozzá a gyakran több százezer forintnyi kárpótláshoz – mondta.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly november elején helyeztek előzetes letartóztatásba két roma férfit a roma kárpótlásokkal kapcsolatos visszaélések ügyében. Mindkettőjük ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és többrendbeli magánokirat hamisítás megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás – mondta Kiss Imréné alezredes. A megyében a rendőrség összesen tizenegy gyanúsított ellen folytatja a vizsgálatot.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint mintegy háromszázan nyújtottak be kérelmet Győr-Moson-Sopron megyéből. Tavaly novemberig mintegy 200 millió forintot utaltak át 250 igénylőnek. „Többségük jogosulatlanul jutott a pénzhez” – mondta a sajtóreferens. Hozzátette: a hamis tartalmú okiratok készítésében és felhasználásában haszonszerzés céljából többen segítséget nyújtottak.

Bács-Kiskun megyében idén februárban 24 gyanúsítottja volt az Osztrák Megbékélési Alap által nyújtott kárpótlással történt visszaélések miatt indított bűnügynek; eddig 320 esetben több mint 300 millió forint érkezett Ausztriából a megyébe – közölte a rendőrség februárban Kecskeméten.

„A 2004 szeptembere óta tartó nyomozás csalás bűntette és más cselekmények megalapozott gyanúja miatt folyik, mert a rendelkezésre álló adatok szerint valótlan tartalommal ellátott okiratok felhasználásával tévedésbe ejtették, és ezzel kárt okoztak az Osztrák Megbékélési Alapnak” – mondta el Máté Gábor főhadnagy.

Az osztrák és a magyar kormány között 2000-ben létrejött megállapodás alapján az Osztrák Megbékélési Alapon keresztül a második világháború idején Ausztriába hurcolt magyar állampolgárok kaphatnak kárpótlást.

Az Osztrák Megbékélési Alap kárpótlási programjának keretében a Magyarországi Zsidó Örökségi Közalapítvány (MAZSÖK) közreműködésével egyszeri juttatásként 1500-7500 eurót kapott az a roma származású személy, akit a második világháború idején ausztriai munkatáborba hurcoltak vagy ott született.

A MAZSÖK illetékese tavaly év elején azt közölte, hogy visszaélések gyanúja miatt összesen tízezer roma kárpótlást igénylő lapot küldtek vissza.

(MTI)

Comments are closed.