Forrás: MNO

Lehetnek fehérek rasszista támadások áldozatai? Egyáltalán szabad (és célszerű) így feltenni a kérdést? Ez a magja annak a vitának, amely néhány napja robbant ki Franciaországban. Egyes vélekedések szerint a „történet a zsidók által kezdeményezett amerikai importáru, hogy megossza a feketéket és a fehéreket” – olvasható a Neue Zürcher Zeitungban.

A konzervatív svájci lapban, a Neue Zürcher Zeitungban Marc Zitzmann Jóemberek tabuja című írásában foglalkozik a franciaországi fehérek elleni rasszizmus problémájával.

Lehetnek fehérek rasszista támadások áldozatai? Egyáltalán szabad (és célszerű) így feltenni a kérdést? Ez a magja annak a vitának, amely néhány napja robbant ki Franciaországban. Iskolások február 15-i és március 8-i párizsi tüntetése során a rendőrség adatai szerint körülbelül 700 és 1000, az északi külvárosi gettókból származó fiatal megtámadta a velük egyidős fehér tüntetőket: részben, hogy elvegye értéktárgyaikat, részben, hogy megverje és megalázza őket.

A támadásokra hivatkozva az elmúlt héten két zsidó szervezet, a Radio Shalom és a baloldali Hachomer Hatzaďr egyesület felhívást bocsátott ki, amelyhez többek között csatlakozott a filozófus Alain Finkielkraut, a történész Jacques Julliard, a volt miniszter Bernard Kouchner és a politológus Pierre-André Taguieff. Ebben a felhívásban többek között az áll, hogy a diáktüntetések néhány résztvevő számára a fehérek elleni kilengések ürügyévé változtak.

A szöveget számos oldalról azonnal bírálat alá vették. Volt olyan emberjogi aktivista, aki úgy vélte, hogy „ezeket az összecsapásokat rasszistának nevezni leegyszerűsítés, s a társadalom bizonyos rétegeinek megvetéséről tanúskodik”.

Mások úgy látták, hogy a történet a zsidók által kezdeményezett amerikai importáru, hogy megossza a feketéket és a fehéreket, s a „fehér integrált franciák ellentámadása” az antiszemita kijelentései miatt bírált komikussal, Dieudonné-nel szemben.

De valóban alapos a gyanú, miszerint az egész nem egyéb, mint a zsidók manővere, hogy „összefogjanak a fehérekkel és néhány arabbal a feketék ellen” – mint azt a történész Ester Benbassa egy furcsa, a baloldali Liberationnal folytatott beszélgetésben szuggerálta?

A felhívás külön megerősíti, hogy nem célja a lakosság egy részének megbélyegzése. Sokkal inkább az igazságról szól a történet.

A zsidók és arabok elleni rasszista támadások Franciaországban rendszeresen a lapok címoldalára kerülnek. De mi történik, ha ezek a támadások a „fehér, integrált franciák” ellen irányulnak? Egy Le Monde-ban megjelent ironikus hangvételű olvasói levél a tüntetések kapcsán megjegyzi: „Miként írhatják, hogy a feketék megtámadták a fehéreket? Emlékeztetem Önöket az antirasszista evangélium szabályaira”.

A lap tudósításaiban tényleg egyértelmű nyelvet beszéltek. Egy tanár például beszámolt arról, hogy a diákjait ökölcsapások és rúgások érték mielőtt szétverték volna a mobiljaikat: „Egy játék volt. Gyűlölet és szórakozás” – mondta.

Később átélte, amint a metróban egy fekete fiatalt, aki fehér társa segítségére akart sietni, a többi fekete rasszista jelszavakkal illette. Amikor „Le Monde” a cselekedetek motívumait kutatta, az egyik támadó gazdasági okokat említett „könnyű pénzszerzés”, játékos motívumokat „szeret verekedni” és a rasszizmus és a szociális irigység keverékét „bosszút kívánt állni a fehéreken”.

Az esetben különösen érdekes, hogy egy hosszú ideig elhallgatott téma, lassan szalonképessé válik. Az ombudsman az idézett lap hétfői számában már elismerte, hosszú ideig tabuként tiltották a fehérek elleni erőszak problémájának kibeszélését. Semmi esetre sem kívántak Le Pen Nemzeti Frontjának a témával segítséget nyújtani, így a legjobb szándékoktól vezettetve elhallgatták a kérdést.

Amelyet pedig részletesen le kellett volna írni és – ellentétben a „jószándékú” szociológusokkal – szükséges lett volna alaposan elemezni. Egy alapos tudósításnak azonban nem szabad behunynia a szemét a zavaró realitások miatt. Ezek közé tartozik a külvárosi gettók számos problémája közül az egyik, a „franciák”, azaz a fehérek elleni rasszizmus.

Comments are closed.