Forrás: Origo

Harmincöt személyt gyanúsít a rendőrség Veszprém megyében a roma kárpótlás ügyében történt csalással – közölte a rendőrség. Tolna megyében is vizsgál visszaéléseket a rendőrség. A gyanúsítottak többnyire ügyintézési segítség fejében nagyobb összegeket vontak el a kárpótlásra jogosult romáktól.

Veszprém megyében harmincöt személyt, köztük roma kisebbségi képviselőket gyanúsít a rendőrség a roma kárpótlások kifizetése során történt visszaéléssel. Az iratokat vádemelési javaslattal pénteken adják át az ügyészségnek – közölte a Veszprém megyei rendőrség. Tolna megyében is vizsgálódnak tavalyi panaszok nyomán.

A veszprémi rendőrség gyanúsítása szerint egyes személyek a kárpótlásra jogosultaknak segítséget ajánlottak komolyabb összeg fejében. Mások állami nyugdíj-kiegészítés ígéretével keresték fel az idős, kárpótlásra jogosult embereket, bankszámlát nyitottak a számukra, hitelesítették a nyomtatványokat is, és amikor a pénzt átutalták, abból jelentősebb összeget ügyintézési díjként vettek fel.

Az ügyben szereplő személyeket – köztük több roma kisebbségi önkormányzati képviselőt – bűnszövetségben, jelentős értékre, illetőleg nagyobb értékre elkövetett csalással gyanúsítják – közölte Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A kárösszeg meghaladja a 10 millió forintot, ugyanakkor a rendőrség további 3 millió forint kifizetését már meg tudta akadályozni – mondta Tóth.

Az elmúlt év végén Tolna megyében is érkeztek panaszok roma kárpótlási ügyekben, a főkapitányság egy eljárásban vizsgálódik – tájékoztatott a Tolna megyei rendőrség bűnügyi osztályának vezetője. Varga Péter alezredes szerint a nyomozás még nagyon kezdeti szakaszban van. Hasonló ügyekben, például közokirat-hamisítás miatt a rendőrség számos más megyében is indított vizsgálatot.

Az Osztrák Megbékélési Alap által beindított program keretében egyszeri kárpótlást igényelhettek azok, akiket a második világháború idején ausztriai munkatáborokba deportáltak vagy ott születtek. Tóth Zoltán hozzátette: az igénylők többsége a roma kisebbséghez tartozik, a magánszemélyek  kárpótlásának intézésében  a Magyarországi Zsidó Örökségi  Közalapítvány  működött közre. A kifizetések 600 ezer és 1,9 millió forint közötti összegekre tehetőek.

(MTI)

Comments are closed.