Forrás: Hírtv

Példanélküli lépésre szánta rá magát Irán: külföldi és hazai újságírókat engedett be a natanzi uránium dúsító üzembe. Az idegenvezető maga az iráni államfő, Mohamed Hatami volt, aki azt állította: békés célokra épül az erőmű.

Az iráni elnök társaságában harminc újságíró látogatott a Teherántól 250 kilométerre délre lévő natanzi urándúsítóba. Ennek létére 2002 augusztusában derült fény, bezárását Washington azóta is követeli. Az üzemet eddig csak a kémműholdakról készült felvételekről ismerhette a világ: most történt meg először, hogy külföldi újságírók juthattak be a létesítménybe. Irán azt reméli, az Európai Unió és a Nemzetközi Atomenergiaügynökség értékeli ezt a gesztust.

Mohamed Hatami, irán államfője elmondta: ‘Urániumot fogunk dúsítani, és természetesen megkezdjük a létesítmény kísérleti üzembehelyezését.’

Az újságírók megtekinthették az urániumdúsító üzem többszintes földalatti részét is, ahol rengeteg üres csarnokot láttak. Várhatóan ide kerülnek majd a dúsítást végző centrifugák, ám azokból az újságírók egyet sem láttak, és nem juthattak be abba az üzemrészbe sem, ahol a kísérleti termelés beindul.

A dúsító részleget minden bizonnyal elővigyázatosságból helyezték mintegy húsz méterrel a föld alá, mert ezzel szeretnék megakadályozni, hogy az Egyesült Államok vagy Izrael lebombázza a létesítményt. A natanzi dúsító üzem építése idején az iráni szakamberek gyakran jártak Kínában és Indiában. Az ország déli részén létesített busheri erőmű ugyanakkor orosz segítséggel épül.

Comments are closed.