Forrás: HVG

Az Izrael által bevezetett korlátozások gyakran megakadályozzák, hogy a palesztuin nők eljussanak a munkahelyükre vagy az egészségügyi intézményekbe. Az Amnesty International emberjogi szervezet a palesztin nők helyzetét taglaló jelentés hozott nyilvánosságra.

A palesztin nők helyzetének javítását sürgeti, izraeli és palesztin hatósági lépéseket sürget jelentésében az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet. Szerintük a konfliktus  a mindennapokban elviselhetetlen terheket ró a palesztin nőkre.

Az AI szerint  konfliktus erősődésének és a több évtizedes izraeli megszállásnak jelentős terheit a palesztin asszonyok viselik, miközben a palesztin társadalomban olyan törvények és normák vonatkoznak rájuk, amelyek alapján nem egyenrangú tagjai a társadalomnak.

 

Az egyre erősebb korlátozások szegénységet, munkanélküliséget és egészségügyi problémákat okoznak a megszállt területeken élő teljes palesztin lakosságnak és tovább ront az amúgy is rossz helyzetben levő nők életlehetőségein.

A jelentés konkrlét eseteket is vizsgál: a mozgásszabadság korlátozása miatt több palesztin asszony is arra kényszerült, hogy az ellenőrző pontoknál az út mellett szüljön. Többen azért vesztették el gyermeküket, mert az izraeli katonák megtagadták tőlük az áthaladást. A megszállt területeken élő palesztin asszonyok körében általánossá vált az aggodalom, hogy nem tudnak időben kórházba kerülni, ha szülni készülnek. 

 

2000 vége óta az izraeli hadsereg több mint 4000 házat lerombolt és nagy kiterjedésű mezőgazdasági területet pusztítot el, s ezzel több tízezer palesztint, főleg asszonyokat és gyermekeket fosztott meg otthonától és tett földönfutóvá. A nőket különösen erősen érinti a házrombolások nyomán a családokban felerősödő feszültség.

 

A jelentés rámutat, hogy a családon belüli erőszak az elmúlt négy és fél évben felerősödött, amint a konfliktus egyre inkább katonai jelleget öltött.

hvg.hu

Comments are closed.