Forrás: HVG

Oroszország és Paulo Coelho brazil író lesz a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége áprilisban. Budapestre érkezik Viktor Jerofejev és és Tatyjana Tolsztaja is.

A Budapest Kongresszusi Központban április 21-24. között megrendezendő könyvfesztivál idén is a kortárs igényes irodalomról, elsősorban Magyarország és Európa ünnepelt, valamint újonnan bemutatkozó alkotóiról szól; „kulcsszava” az olvasáskultúra fejlesztése lesz – mondta a sajtótájékoztatóján Zentai Péter László, a fesztivált rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

    

    

A fesztivál idei díszvendége Oroszország, ahol az évente kiadott könyvek száma megközelíti a százezret, e tekintetben csak Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előzi meg. Az orosz könyvkiadás fő irányzatait a meghívott kiadók mellett tematikus kiadások mutatják be. Az orosz irók közül Budapestre érkezik például Viktor Jerofejev, Vlagyimir Vojnovics, Pjotr Vajl és Tatyjana Tolsztaja.

   

Paulo Coelhóról mint a világ egyik legdivatosabb írójáról beszélt Szakonyi Péter, a fesztivál sajtófőnöke; művei 59 nyelven, 56 millió példányban fogytak el, Az alkimista című, Magyarországon 2000-ben megjelent regénye hosszú ideig a sikerlisták élén volt.

   

Az 1947-ben született, a világ vezető lapjaiban heti rendszerességgel publikáló író veheti majd át Demszky Gábor főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat; önéletrajzi ihletésű új műve, A zahir április 15-én lát napvilágot.

   

Zentai Péter László a sajtótájékoztatón hamisnak minősítette bizonyos újságcikkek a pesszimizmusát, A nagy könyv című olvasásnépszerűsítő program kapcsán.

Magyarország az egyik legolvasottabb és olvasottságában az egyik legműveltebb nemzet Európában – jelentette ki Zentai. Olyan statisztikákat idézett, amelyek szerint az utóbbi húsz évben a rendszeresen vagy rendszertelenül olvasók aránya egyaránt nőtt. Elismerte ugyanakkor, hogy valósak azok a keserű adatok, amelyek szerint a fiatal korosztály alig vagy rosszul olvas.

   

Páratlan statisztikák?

Páratlannak mondta, hogy Magyarországon az eladott szépirodalmi művek aránya elérte a 16 százalékot; nemigen találni olyan európai országot, ahol ez a mutató túllépi a tíz százalékot. A Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből 500 ezer kelt el eddig, a lakosság mintegy öt százaléka vette meg – illusztrálta mondandóját a könyvkiadók egyesületének elnöke.

    

A fesztivál idején, a Könyv és a szerzői jog világnapján válik publikussá a száz kedvenc könyv listája A nagy könyv mozgalomban; a kongresszusi központban két rendezvénnyel is jelen lesznek.

   

A legjobb könyvek „listázgatása” kapcsán Sipos Pál, a Magyar Televízió művelődési főszerkesztője elmondta: eloszlatta azokat az aggodalmakat, hogy ponyva-, selejt-, másodosztályú vagy éppenséggel elitművek fogják uralni a top százas listát. Hozzátette, már több mint 30 ezren voksoltak kedvenc magyar és külföldi könyvükre, és a program honlapján négyszáznál is több izgalmas topic alakult ki könyvekről, olvasásról.

   

Az áprilisi könyves seregszemlén 550 magyar és külföldi kiadó 45 ezer kötetet állít ki, és megközelítőleg 300 új címet időzítenek a fesztiválra.

   

Ötven külföldi, többségében európai író fogadta el a meghívást a budapesti rendezvényre, amelyet a szervezők szerint egyre inkább az új európai irodalom egyik első számú pártfogójaként emlegetnek. Ötödízben rendezik meg a kontinens legszélesebb kulturális összefogásával megvalósuló európai elsőkönyvesek fesztiválját.

MTI

Comments are closed.