Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli telepesek vezetői – miután népszavazási törvényjavaslatukat elutasította a parlament – több száz ezres tömegtüntetéseket szerveznek a Gázai-övezet és Észak-Ciszjordánia nyárra tervezett átadása ellen.

Tervek szerint százezreket akarnak Gázába invitálni, hogy saját testükkel tegyék lehetetlenné a zsidó települések kiürítését. Bár az izraeli hadsereg rendeletben tiltotta meg a gázai övezetbe költözést, a hírek szerint már eddig is mintegy 600 család tette át székhelyét a kiürítésre ítélt településekre. A telepesek vezetői felszólították a rabbikat és a vezető jobboldali közéleti személyiségeket, hogy ők maguk is költözzenek Gázába.

Közben az izraeli belbiztonsági miniszter nyilatkozata szerint állítólag egy telepes vezető ötlete nyomán azt fontolgatja, hogy hamarosan begyűjtik a telepesektől a fegyvereket nehogy esetleg igazi harcba, polgárháborúba torkolljon ellenállásuk. Az izraeli tévéhíradó szerint a haditengerészet hadgyakorlatokon az ellenállók gumicsónakba gyűjtését gyakorolja a tengeren.

Egy rádióban elhangzott riport szerint a kivonulási tervet végrehajtó hatóság már építkezésekkel is foglalkozik. Ideiglenes építményekből telepeket emelnek, ahol az utolsó pillanatig ellenálló új lakásról nem gondoskodó telepeseket majd elhelyezhetik mielőtt végleges új lakóhelyet találnak maguknak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.