Forrás: Origo

Egyre több amerikai tévésorozatban tűnnek fel meleg szereplők, teljes természetességgel – és ez nem csak a tengerentúlon van így. Míg korábban igen óvatosan bántak a témával, manapság már nem kell annyira vigyázni. Miközben több helyen kifejezetten homoszexuálisoknak szóló tévécsatornák indulnak, egyre többet látni olyan reklámokat is, melyben meleg szereplők tűnnek fel – márpedig ez öt éve még elképzelhetetlen lett volna. Egyes elemzők szerint nemcsak Batman, hanem a Jóbarátok három karaktere is meleg – még akkor is, ha az érintettek nem tudnak róla.

Egyes reklámozók megrettennek és visszalépnek

A „homoszexuális” szó az amerikai tévében először 1954-ben hangzott el, bár akkor kifejezetten negatív környezetben: egy Los Angeles-i tévécsatornán volt egy beszélgetős műsor, amelyben a téma felmerült. Akkor kelletlenül, idegenként kezelték, főleg a melegek miatti konfliktusokról, problémákról esett szó. Az elmúlt ötven évben persze nem csak a világ, a televíziózás is sokat változott, így már azon is csak a mélyen konzervatív csoportok döbbennek meg, hogy a Simpson család életét bemutató rajzfilmben is feltűnnek homoszexuális figurák, sőt melegházasság is köttetik.

Vallásos csoportok, konzervatív nézők rendre támadják a tévécsatornákat az Egyesült Államokban, mert szerintük egyes műsorok kifejezetten a melegeket reklámozzák, kihangsúlyozván, hogy homoszexuálisnak lenni egy kifejezetten trendi, modern és jópofa dolog. „A testvérem már azt mondja, hogy azért nézi az amerikaifutball közvetítéseit, mert az az egyetlen tévéműsor, amiben nincsenek melegek” – nyilatkozta nevetve Brendan Lemon, az USA egyik legnépszerűbb melegmagazinjának, az Out című lapnak a kiadója. Érdekes módon ő pont az élsportolók közt találta meg a párját: három évvel ezelőtt jelentette be, hogy a keleti part egyik baseballcsapatának sztárja rabolta el szívét – írja a Periodista Digital.

Az köztudott, hogy sok amerikai tévénéző prűd: Janet Jackson melle 2004 februárjában vált országos témává az Egyesült Államokban, miután Justin Timberlake a több tízmilliós nézettségű Super Bowl-döntő szünetében letépte fellépőtársa melltartóját. A két popsztár élőben közvetített előadása után elárasztották a nézői panaszok az amerikai médiahatóságot, az FCC-t, amely a néhány másodperces jelenetet bemutató CBS-t félmillió dollárra büntette, holott a kebel csak pár másodpercre villant meg, és a mellbimbó sem látszott egészében. Félmillió (!) panasz érkezett, vélhetően ugyanazoktól, akik szerint a sok meleg rendező, meleg producer miatt túlzott a homoszexuálisok jelenléte a képernyőn.

Olyan népszerű sorozatokban tűnek fel meleg színészek, meleg karakterek, mint a Magyarországon is vetített Sírhant művek, Fiúk a klubból,Vészhelyzet,  Jóbarátok, Will és Grace, Szex és New York. A statisztikák szerint az Egyesült Államok lakosságának 5-10 százaléka lehet homoszexuális, de a prűdebb nézők szerint ennél hangsúlyosabb a melegek jelenléte a tévésorozatokban. Keresztény vallási csoportok szerint a zsidók jelenléte is túlzott az USA-ban, hiszen a lakosságon belüli arányuk egyes források szerint 3 százalék alatti, de a CIA World Factbook szerint csak egyszázalékos.

Brendan Lemon belátja, hogy vannak rendezők, producerek, akik lazán, bátran nyúlnak a témához és gyakrabban alkalmaznak meleg színészt vagy tesznek be homoszexuális karaktert. „Ők is tudják, hogy egyszerűbb betenni egy meleg figurát akkor, ha a sorozat már megy magától, ha már sikeres. Ellenben, ha egy induló sorozatba akarnak betenni meleg karaktert, akkor a tévécsatornák megakadályozzák, mert kockázatos” – véli. Szerinte a tévécsatornák növekvő száma miatt van egyre több homoszexuális tévészereplő – míg korábban csak néhány nagyobb csatorna létezett, ezeknek pedig a tömegízlést kellett kiszolgálni vagy épp alakítani.

Érdekes, hogy a „homoszexuális” kifejezés 1954-es felbukkanása után a kényes téma sokáig alig-alig tűnt fel az amerikai tévécsatornákon, majd végül 13 évvel később egy Mike Wallace nevű újságíró kapott engedélyt arra, hogy dokumentumfilmet készítsen a melegekről. A riport a CBS-en ment le, 1967 márciusában. Eztán megint nagy csend volt a téma körül, majd 1974-ben egy bűnügyi tévésorozatban bukkantak fel melegek, de ekkor már egyszerre három. Toleráns hozzáállással, túlzott szimpátiával senki nem vádolhatta a forgatókönyvírót: az epizódban egy rendőrnő egy leszbikus bűnbandát, egy olyan triót akart lebuktatni, amely idős emberek meggyilkolásával ütötte el szabadidejét.

Később lassan fel-feltűntek meleg karakterek a tévés sorozatokban, de jobbára mellékszereplőkről volt szó. Voltak persze zajosabb esetek: 1989-ben az ABC tévécsatorna 1,5 millió dollárnyi reklámbevételtől esett el, ugyanis pár hirdető nem akarta, hogy termékét egy sorozat reklámblokkjában hirdesse, melyben két homoszexuális férfi beszélget az ágyban, láthatóan szex után.

Meleg és leszbikus újságok (például a The Advocate) néhanapján összeállítanak egy-egy listát a képernyőn szereplő homoszexuálisokról. Batman figurájában gyakran ismernek fel jellegzetesnek tartott meleg-jegyeket, de társa, Robin még inkább az – szakértők szerint a szuperhérosz Batman iráni csodálata, végtelen imádata egyértelművé teszi, hogy a Denevérember számra több, mint bálvány. Mások arra esküsznek, hogy a Jóbarátok három fiúkaraktere, Joey, Chandler és Ross egyaránt melegek, még akkor is, ha nem tudnak róla. A nőkkel történő tartós párkapcsolatok nehézségei, vonzódásuk bizonyos ruhákhoz, néha a hajviseletük utalnak erre, de egyes elemzők azt sem tartják túl férfias vonásnak, hogy a fiúk folyton egy kávéházban lebzselnek.

Máshol is ez a trend: a homoszexualitás médiabeli ábrázolását figyelő MediaG.net médiafigyelő tanulmánya szerint 2003-ban például összesen 764 műsor foglalkozott a melegekkel a francia tévékben, szemben az egy évvel korábbi 586-tal és a 2001. évi 570-nel. Az antennával szabadon fogható tévéállomások 241 műsorában foglalkoztak a témával, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 179-hez képest, és az összes ilyen adás 32 százaléka.

Barátok Közt, Való Világ, Survivor

Visszatérve az Államokra: a konzervatív társadalom is megváltozott az elmúlt évtizedben, már jobban elfogadja a melegeket a tévéműsorokban, és ez a jelenség a főműsoridőben vetített programok szereplőin is reflektálódik. Talán sok panasz érkezett Janet Jackson kibuggyanó keble miatt, ám a többség nem szisszen már fel egy meztelen mell láttán. Az NBC reggeli hírműsora, a Today, rendre felvonultat olyan elemzőket, akik nyíltan vállalták másságukat. Öt éve talán még nem lehetett volna melegekkel reklámozni terméket: nemrég a Pepsi egyik nagy költségvetéssel készült reklámjában bukkan fel homoszexuális fiú, de Magyarországon is látható gépkocsi-reklám, amelyben épp bevallja másságát egy srác, majd az anyósülésen kuporgó haver arcát látva lejjebb viszi a kocsi belső hőfokát.

2004 nyarán Amerikában pedig levetítették az első, kifejezetten meleg, illetve leszbikus utazók számára készített tévéhirdetést, amelyben Philadelphia történelmi nevezetességeit és éjszakai mulatóhelyeit ajánlják a közönségnek. „Meghívjuk őket, mert Philadelphia tele van látnivalókkal és virágzó meleg közösséget találhatnak nálunk. Nem azt mondjuk, hogy ez egy meleg hely, hanem, hogy melegbarát célpont” – mondta Meryl Levitz, a reklámot támogató nagy-philadelphiai turistahivatal vezérigazgatója.

Itthon a Barátok Közt-ben tűnt fel pár évvel ezelőtt meleg karakter, Halász Gábor alakította Hoffer Misit. Talán ez volt az első eset idehaza, hogy főszerepet kap egy meleg figura, és nem csak statiszta. Ugyanez az RTL Klubon futó, nagyon nézett szappanopera később bátran nyúlt ilyen témákhoz, például feltűnt egyszer egy transszexuális szereplő is, akibe belehabarodott egy férfi, majd komoly érzelmi válságba hullott, szembesülvén a ténnyel, hogy szíve hölgye valójában nem volt mindig nő.

Magyarországon másságukat nyíltan felvállaló szereplők főleg a valóságshow-k környékén bukkantak fel: a Való Világ második részébe például beszavaztak a nézők egy Kismocsok becenevű női és egy Zsolti nevű fiújátékost, ők mindketten melegnek vallották magukat. A későbbiekben egy Rita nevű – eredetileg heteroszexuális – ifjú hölgy is beköltözött a Villába, majd a nagy bezártságban beleszeretett a leszbikus lányba. Ez persze címlapok tucatjait és a téma iránt érdeklődő újabb nézők tízezreit jelentette. A lányok show után is együtt maradtak, összeköltöztek, és a hírek szerint együtt élnek mindmáig. Pár hónapra rá a szintén RTL Klubon vetített Survivor című, a karibi szigetvilágban forgatott túlélő-realityben is feltűnt leszbikus szereplő, de ez addigra talán már csak a hazai bulvárújságok számára volt szenzációs hír.

[origo]

Comments are closed.