Forrás: Híradó

A Szentföldön jelenlévő három nagy monoteista vallás közös felhívásban követelte Jeruzsálemben, hogy tiltsák be az augusztusra tervezett tíznapos homoszexuális világtalálkozót és a melegfelvonulást

Évszázados viszályaikat félre téve a Szentföldön jelenlévő három nagy monoteista vallás közös felhívásban követelte szerdán Jeruzsálemben, hogy tiltsák be az augusztusra tervezett tíznapos homoszexuális világtalálkozót és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket, így a melegfelvonulást is.

Izrael két főrabbija, a latin, az örmény és görög ortodox pátriárka, valamint a muzulmán vallási vezetők közösen adtak hangot annak, hogy elutasítják „efféle förtelem” megtartását a három világvallás szent városában. Jelenlétével adott támogatást az egyházak követeléseinek a Vatikán izraeli nunciusa, a jeruzsálemi mufti és a Palesztin Nemzeti Hatóság több egyházi méltósága is.

Az egyházi vezetők szerint a melegek világtalálkozója „nagy sértés a szent városra nézve”, „szörnyű fájdalmat okoz” és újabbakkal tetézi az amúgy is meglévő feszültségeket. Slomo Amar izraeli főrabbi szerint a „homoszexuálisok sok fájdalmat okoznak szüleiknek” és egy demokráciában sem szabad mindent megengedni. Michel Sabbah latin pátriárka pedig azt mondta, hogy a vallási érzelmek sérelmétől tart.

Egy muzulmán sejk azzal riogatott: „Isten megbünteti a szent várost, hogy ha a három világvallás vezetői nem akadályozzák meg közös erővel a rendezvényt”. Torkom Manoogian örmény pátriárka rámutatott, hogy a három vallás képviselői első ízben tartottak közös sajtókonferenciát. Hangoztatta: Jeruzsálem nem válhat olyan hellyé, ahol a melegek kimutathatják szexuális irányultságukat.

A szentföldi egyházi vezetők közös közleményben követelték az izraeli hatóságoktól a fesztivál és a parádé betiltását. Szerintük ugyanis Jeruzsálem lakosainak többsége ellenzi a meleg világtalálkozót városukban.

A World Pride 2005 eseményeinek fénypontja egy színpompás parádé, egy kirakodóvásár és egy sokezres tömeggyűlés lenne.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.