Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Mein Kampf: bestseller Törökországban

2005. március 29.

Nyolcvan évvel megjelenése után Adolf Hitler önéletrajzi műve s egyben a náci ideológia egyik alapvetése, A harcom című könyv (Mein Kampf) felkapaszkodott a bestseller-listákra Törökországban.

A Mein Kampf legutóbb januárban jelent meg a muzulmán országban, ma pedig az 50 000 eladott példánynak köszönhetően a D&R könyvterjesztő hálózat sikerlistájának negyedik helyén tanyázik. A könyv török kiadói általában azt állítják, pusztán a várható üzleti nyereség érdekében jelentették meg a tömeggyilkosságokért felelős könyvet, de vannak, akik elismerik: a Törökországban tapasztalható antiszemitizmus és Amerika-ellenesség bizony jócskán növeli a keresletet a Mein Kampfra.

Mi legyen a Mein Kampffal?

A Mein Kampfot a szerzői jogok birtokosa, a Bajor Szabadállam döntése szerint a világon sehol nem szabad kiadni. Ön mit gondol: ki lehetne adni Magyarországon? Ha igen, miért? Ha nem, kinek és hogyan?

Írja meg véleményét itt!Az Emre kiadó tulajdonosa, Sami Kilic eddig 26 000 példányt adott el a kinyomtatott 31 000 példányból. A kiadó szerint a könyvet „többnyire fiatalok olvassák”. Kilic szerint több tényező is kíváncsivá tette a törököket a könyv iránt: köztük az ország felvételi törekvései az Európai Unióba, a növekvő Amerika-ellenesség és a palesztin-barát iszlám propaganda által gerjesztett Izrael-ellenesség. „Olyan napokat élünk, melyek egy ilyen könyv esetében jókora hatással vannak az eladásokra. Elképesztő ez a fejlemény” – nyilatkozta Kilic a Deutsche Welle német lapnak.

„Ezt a könyvet, melyben egy szemernyi emberiesség sincs, aggasztóan sokan veszik komolyan ma Törökországban” – mondta Dogu Ergil török politológus nemrég egy napilap kérdésére. „A nácizmus, melyet Európában már a történelem szemétdombjának mélyére temettek, ma újra felüti a fejét Törökországban” – figyelmeztetett a tudós.

„Objektív oka nincs, hogy Törökországban megjelenjen az antiszemitizmus” – mondja Ergil. „Mégis páran hisznek egy nemzetközi összeeskövésben, melyet szerintük a „keresztesek” vezetnek – ami alatt az Egyesült Államokat, általában a nyugatot és a „cionistákat” értik”. Ergil azt is megjegyezte, hogy Hitler mindig is „bűnözőként vagy „őrültként” élt a török köztudatban.

A Mein Kampfot számos alkalommal kiadták már Törökországban, ám a mostani kiadás szokatlanul alacsony ára – átszámítva 4,50 dollár a szokásos 15-höz képest – is alaposan hozzájárult a könyv „sikeréhez”. Törökország 22 000 fősre tehető zsidó közösségének vezetői hasztalanul tiltakoztak a kiadóknál, és megdöbbenésüket fejezték ki, amiért „a rasszizmus és antiszemitizmus magvait hintő, 500 oldalas könyv ilyen alacsony áron kapható”.

2003 novemberében a török zsidó közösség többségének otthont adó Isztambulban két, autóba rejtett bomba robban zsinagógák előtt. A terrorista támadásokban, melyekkel az Al-Kaida terrorszervezet gyanúsítják, 25-en haltak meg.

www.mult-kor.hu?article=9324

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.