Forrás: Híradó

Josep Borell, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn Tuniszban a Hezbollah libanoni milíciára utalva arra szólította fel Szíriát, hogy „ne tűrje el a terrorizmus egyetlen formáját sem”

„Arra bátorítjuk Szíriát, ne tűrje le a terrorizmus egyetlen formáját sem, beleérte a Hezbollah katonai szárnyának nyújtott támogatást” – jelentette ki Josep Borrell tunéziai látogatását záró sajtótájékoztatóján.”Szíria állítása szerint kész ezt megtenni, de meg kell várni, hogy meg is tegye” – hangsúlyozta.

A Libanonból történő szíriai csapatkivonásra vonatkozó kérdésre válaszolva az Európai Parlament elnöke „jó hírnek” nevezte a katonák kivonását, és hozzátette, hogy „első lépésről” van szó. A Hezbollah libanoni síita szervezet lefegyverzését az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559-es határozata írja elő, amely a szíriai katonák kivonásán kívül elrendeli valamennyi libanoni milícia lefegyverzését is.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban Josep Borell megjegyezte, hogy az új palesztin vezetés révén van kilátás a békére, ugyanakkor figyelmeztetett az esetleges kudarc veszélyére. „Az egész világnak meg kell értenie, ha felégetik az új palesztin vezető (Mahmúd Abbász elnök) jelentette békeesélyt, sokáig nem várható… újabb” – tette hozzá az EP elnöke, aki sürgette, hogy még az év vége előtt írjanak alá pontos és konkrét megállapodásokat.

MTI

Comments are closed.